Hoppa till huvudinnehåll

Svampar och älgflugor

älgflugor
Svampplockarens skräck: älgflugan. älgflugor Bild: Anders Albrecht älgfluga

De flesta bär- och svampplockare har någon gång fått avsluta skogspromenaden med att plocka bort älgflugor från hårbottnen och kläder.

Den här gången har vi två otäckingar på vår huvudbild - nämligen två älgflugor. Det är vår expert Anders Albrecht som har knäppt bilden. I kvällens sändning kunde Anders bland annat berätta att älgflugorna söker sig till människor bland annat på basis av kläder och lukt. En del luktar mera älg, helt enkelt. Anders kunde också berätta att en älgflugehona föder fram mellan 100 och 300 larver. Den som får beger sig ut i svampskogen i det vackra höstvädret får räkna med att kamma ett antal älgflugor ur håret efteråt.

Per-Erik hade skickat bild på en vattenväxt som kom flytande i Saimen i somras. Här handlar det om notblomster. Bland annat braxen lär tycka om att suga upp notblomster och tugga på dem. Ett tips till alla hugade fiskare: om man vill fånga braxen, lönar det sig att kolla var det flutit upp vattenväxter.

Ingeborg skickade bild på en insekt hon kallade hussyrsa. En hussyrsa är det ändå inte på bilden, utan en buskvårtbitare. Den häftiga lurviga larven som Inga-Lill skickade bild på är en allmän fjädertofsspinnare och bajshögen som Bjarne dokumenterat är antagligen avföring från en padda.

Maj skickade in en vacker bild på en växt som liknar lingon. Det är ryl, som inte växer vild här hos oss, däremot bland annat på svenska västkusten. Det som antagligen har hänt här är att fåglar burit med sig frön från en planterad ryl.

Kolla in livebloggen och de fina bilderna från kvällens sändning här nedan. Nästa torsdag är Naturväktarna tillbaka med både radiosändning och blogg!

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje