Hoppa till huvudinnehåll

USA misslyckades med räddningsoperation

journalisten james foley
Journalisten James Foley kidnappades i Syrien år 2012. journalisten james foley Bild: AFP / Lehtikuva james foley

USA försökte nyligen frita amerikaner som sitter fängslade hos extrem-jihadistiska IS, uppger det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon.

President Barack Obama godkände en operation där specialstyrkor skickades till Syrien för att rädda kidnappade amerikaner, men de lyckades ändå inte hitta någon gisslan. De kidnappade fanns inte där som specialstyrkorna hade fått uppgifter om att de skulle finnas.

Också journalisten James Foley ska ha funnits med bland dem USA planerat att frita.

James Foley dödades av IS i Syrien, och en video på mordet lades igår ut på nätet. IS säger att det var en hämnd för amerikanska luftangrepp mot organisationen.

Gruppen uppger sig också ha en annan journalist som gisslan, och hotade att också han kommer att dödas om inte luftangreppen upphör.

Den republikanska senatorn John McCain efterlyste samtidigt en "dramatisk ökning" i antalet luftangrepp mot IS, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

USA planerar också att skicka ytterligare militärpersonal till Irak. Den 300 man starka förstärkningen skulle komplettera de 800 soldater som redan har skickats till landet.

Läs också