Hoppa till huvudinnehåll

Borreliasymptom utreds inte tillräckligt

Fästing som kryper på finger.
Fästing som kryper på finger. Bild: Yle/Filemon von Numers webbdoktorn

Borreliadiagnostiken har utvecklats och blivit betydligt bättre och säkrare. Det går idag att fastställa om en person bär på borreliabakterier men om man är sjuk måste orsakerna till symptomen utredas. Orsaken behöver inte vara en borreliainfektion, oftast är det fråga om andra infektioner. Men många läkare utreder inte alltid alla orsaker.

Ännu på 90-talet var borreliadiagnostiken bristfällig. De var ospecifika, felreagerande och okänsliga.

- Om man i sin förtvivlan börjar läsa på internet, ser man alltid referenser till sådana här 90-tals prover och hur dåliga de är. Men det är ju fullkomligt vansinnigt, säger Dag Nyman professor som varit med och utvecklat borreliadiagnostiken.

Är proverna positiva så är de det. Men de säger enbart att du har drabbats av borreliabakterier

Ännu idag hänvisar många till den så kallade Western blot-metoden men nu finns teknik och metoder som är renare och därmed också säkrare.

- Nu kan vi använda olika antigener från borreliabakterien och olika stammar av borreliabakterier. Så vi missar inte någonting med de här proverna.

professor, borreliosdiagnostik
Dag Nyman har utvecklat borreliadiagnostiken professor, borreliosdiagnostik Bild: YLE dag nyman

Markörer för neuroborrelios

Kunskapen om antikroppar har också ökat. Det har till exempel visat sig att de så kallade IgM-antikropparna kan vara en indikator för aktiv infektion men att det inte är fråga om en borreliainfektion, utan en annan infektion. Inom neuroborrelios har man också hittat en så kallad markör för en borreliainfektion: kemokin. Det är en substans som kroppens förvarsmekanism utsöndrar. Immuncellerna lockas till dem som svar på en borreliainfektion.

Idag är proverna alltså högkänsliga och kan visa förekomst av borreliabakterien.

- Är proverna positiva är de det. Men de säger enbart att du har drabbats av borreliabakterier. Är du sjuk kanske du har en borreliainfektion men då måste vi utreda det vidare. Viktigt här är att om man inte hittar en borreliainfektion så måste man utreda vad det finns för andra orsaker till att man är sjuk. Ofta utreder man bara om det finns en borreliainfektion eller inte och nöjer sig med svaret.

- Istället för att utreda orsaken. Vi har många vanliga orsaker till symptom som borreliainfektionen också framkallar. Men borreliainfektionerna finns hos under en procent av befolkningen medan de andra infektionerna finns hos 30 procent av befolkningen, konstaterar Dag Nyman.

Läs också:
Borreliapatienter på jakt efter vård
Patienterna som glömdes bort

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle