Hoppa till huvudinnehåll

Cheeks konsert drar in pengar till Helsingfors

Cheek sätter inte bara rekord i att uppträda på ett slutsålt Olympiastadion två kvällar i rad. Han slår också rekord när det gäller konsertintäkter.

Själva konserten bringar in miljoner euro, men de indirekta effekterna är ännu större. Vissa räknar med att det kan handla om upp till tio miljoner euro, om man ser till hela Helsingforsområdet.

Inträdesbiljetten kostar mellan 40 och 60 euro, och en konsert drar 40 000 besökare. Om man räknar att en biljett kostar 50 euro i genomsnitt ger det intäkter på fyra miljoner euro. Till det här kommer reklam- och sponsorintäkter, också de sannolikt i miljonklassen.

Man brukar dessutom räkna med att konsertbesökare använder etthundra euro på annat, utöver själva inträdesbiljetten. Det är inte svårt att räkna ut att om 80 000 besökare lägger ut 100 euro per man, kommer man upp till åtta miljoner euro.

Många hotell i Helsingfors är fullbelagda, och de som kommer längre ifrån spenderar dessutom ofta mer pengar på mat, dryck och övernattning än de som bor i trakten. Också transport- och säkerhetsföretag drar nytta av konserterna.

"Galen på ett smart sätt"

Tommy Nordlund är musikredaktör på Yle. Han säger att Cheek är galen på ett smart sätt när han har lyckats med att sälja två spelningar på Olympiastadion till sista platsen.

Tommy Nordlund.
Tommy Nordlund. Tommy Nordlund. Bild: YLE / Sandra Suominen kampen 2013

- Han har ett stort men snällt ego, och en sådan som han klarar att dra publik, säger Nordlund.

Jättekonserter drar fortsättningsvis, fast det är ett gammalt koncept.

- Man vet att det finns flera tiotusen fans på plats på Olympiastadion och då intresserar det.

CD-skivor säljer inte längre så bra så sådana här jättekonserter fyller en funktion också för artisterna, säger Nordlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes