Hoppa till huvudinnehåll

Espoo Ciné och de unga stjärnorna

White God, Zsófia Spotta
Den strålande Zsófia Psotta i den ungerska filmen White God. White God, Zsófia Spotta zsófia spotta

Årets Espoo Ciné inleds med en film om en flicka och hennes hund. Och utbudet i sin helhet bjuder på många filmer om barn & tonåringar som omges av besvärliga vuxna. Kan man rentav säga att det är de unga skådespelarna som lyser upp festivalen?

Espoo Cinés öppningsfilm "White God" ställer publiken inför 13-åriga Lili som tvingas skiljas från sin älskade hund Hagen. Lili skall tillfälligt bo hos sin pappa medan mamma är på resa och pappa vill inte veta av någon byracka i sitt hem. Något han bevisar genom att släppa ut hunden vid en livligt trafikerad motorväg i Budapest.

Men om det är något publiken vet efter åratal av filmträning så är det att man inte skiljer åt barn och deras husdjur sådär bara. Lassie hittade minsann också hem – trots allt. Poängen med ”White God” är att det här inte är någon feelgoodprodukt med Hollywoodstämpel utan ett samhällskritiskt drama med symboliska förtecken och thrillerram. Det blir liksom mera ”Amores Perros” (2000) än dvd-favoriter som ”Pentujengi” (Disney Buddies).

Lysande barnstjärnor

Det finns många goda sidor med denna ungerska Cannes-vinnare. Den är spännande, den är snyggt filmad, den har ett budskap. Men framförallt har den Zsófia Psotta – en tonårsskådespelare med attityd i blicken. En flicka som förmår bära upp hela scener utan att vackla under deras tyngd. Hon är arg och ledsen och målmedveten med en intensitet som gör att man gärna ser henne igen. Med eller utan hund.

Zsófia Psotta är inte ensam om att övertyga under denna upplaga av Espoo Ciné – hon har sällskap av ett flertal nordiska stjärnskott. Danmark, Sverige, Norge och Finland ståtar denna gång alla med filmer där barn eller tonåringar innehar centrala roller. Och de är inte bara bra i sig själva, de får också det omgivande vuxna gardet att prestera.

Mikael Persbrandt, Sofus Rønnov, En du elsker
En du elsker Mikael Persbrandt, Sofus Rønnov, En du elsker Bild: Zentropa Entertainment en du elsker

Från Danmark kommer Pernille Fisher Christensens ”En du elsker” - ett drama om en rockstjärna som ställs inför sitt förflutna i form av en dotter och sin framtid i form av en dotterson. En film som gjord för Mikael Persbrandt. Och visst lyser Persbrandt, men lyser gör även 13-årige Sofun Rønnov. Han gestaltar 11-årige Noa med sådan nerv att man nästan baxnar.

Han behöver inte säga så mycket – det räcker att han tittar under lugg. För i hans fall kan man med rätta säga att en blick säger mer än tusen ord. Eller tio repliker. Vi vet när han är ledsen, arg, bitter, ångestladdad, glad, orolig. För att han tittar precis exakt rätt.

Det finns ögonblick då Christensen placerar honom i positioner och klär honom i kläder som får en att associera till Bertil Guve i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” (1982), men det stör inte. Det enda som stör är att man har svårt att räkna ut hur det är möjligt att Danmark förmår leverera en till synes oändlig räcka strålande barnskådespelare. Var kommer de alla ifrån?

Ping Mon Wallén och Mikael Persbrant som far och dotter i Mig äger ingen
Mig äger ingen Ping Mon Wallén och Mikael Persbrant som far och dotter i Mig äger ingen Bild: © Filmlance International AB/ Alexandra Aristarhova ping mon wallén

Kjell Åke Anderssons ”Mig äger ingen” är ännu en i raden av svenska uppväxtskildringar. När det gäller klassaspekten klart släkt med ”Svinalängorna” (2010) och när det gäller alkoholmissbruket en kusin till ”Min store tjocke far”(1992). Den handlar om en pappa som älskar sitt barn, men inte tillräckligt mycket för att kunna överge flaskan. Barnet är i det här fallet lilla Lisa som i inledningen är ett femårigt dagisbarn med trassligt hår och bekymrad blick.

Lisa spelas av Ping Mon Wallén – ett barn med en sällsam närvaro. Hon gör sin roll med säkra tag, sköter sina scener lika duktigt som Lisa försöker sköta sitt hem. När hon försynt flyttar på sig i soffan när hon kissat ner sig eller när hon kryper upp på pappas arm eller lägger armarna om honom där hon sitter bakom honom på cykeln så ser hon inte ut som om hon spelar en roll – hon är närvarande just i den stunden.

Ping Mon Wallén gjorde en stark insats även i Ulrika Bengts "Lärjungen" (2013) och redan innan dess hade hon medverkat i nio avsnitt av serien "Morden i Sandhamn", så man kan bara fråga sig vad det skall bli av henne om hon fortsätter i samma takt.

När det gäller Norge ställs vi inför landets oscarskandidat "Jeg er din" i regi av Iram Haq. En historia om 27-årige Mina (fint tolkad av Amrita Acharia) som lever tillsammans med sin 7-årige son Felix. Frånskild och ensamstående står hon dessvärre inte högt i kurs hos sin pakistanska familj som anser att hennes enda räddning är att hitta en ny man. Detta trots att det är uppenbart att ingen kan vara så perfekt som ex-maken, drömsvärsonen med stort D, som redan lever i en ny relation.

Ola Rapace och Prince Singh i den norska filmen Jeg er din
Ola Rapace och Prince Singh i den norska filmen Jeg er din jeg er din

Mina är ensam och kärlekstörstande och när hon träffar den svenske manusförfattaren Jesper (Ola Rapace) vet lyckan inga gränser. Jesper är charmig, ömsint, kärleksfull och spontan. Problemet är bara att han inte klarar av att hantera situationen med Felix. Han är visserligen en underhållande lekfarbror, men han vägrar vara vuxen nog att bereda emotionellt utrymme för den lilla pojken. Pojken som tyr sig till honom, som vill ha mer.

I rollen som Felix ser vi unge Prince Singh som uppvisar ett barns hela register av trots och besvikelse.

Finland bjuder denna gång på en tonårspärla i repris. Zagros Manuchars "Salpa" var en av fjolårets överraskningar. En liten film om en pojke som stammar så svårt att alla sociala sammanhang är en plåga visade sig vara en stor film med flera dimensioner. Vid sidan av att vara en visuellt konsekvent genomförd historia bjöd filmen på en strålande skådespelarinsats av en ung Elis Lindfors.

En tonåring som inte bara lärde sig stamma inför arbetet med rollen utan som även behärskar de små gesternas konst. Och regissören Manuchar värjer sig inte för att låta kameran vila på sin huvudperson under långa stunder, vilket resulterar i många bevis på att en närbild av ett ansikte kan vara nog så talande.

Elis Lindfors, Salpa
Elis Lindfors, Salpa elis lindfors

Vid sidan av ovannämnda exempel visas också andra filmer med barn i centrala roller. Från Finland kommer såväl spelfilmen "Aikuisten poika" (biopremiär 29.8) och dokumentären "Brooklynin pojat" (biopremiär 5.9). Därill kan man se t ex den spansk/tjeckiska dokumentären "Children of Flamenco", det norska dramat "Blind" och det tyska dramat "Jack".

Och vid sidan av alla dessa vuxna skildringar av barn & tonåringar har man som vanligt chansen att bekanta sig med en hel räcka uttalade barnfilmer. Även dessa fyllda av fina barnskådespelare. Läs mer om hela utbudet på Espoo Cinés hemsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.