Äldre människor med låg D-vitaminnivå kan utveckla demens lättare än människor med högre D-vitaminnivå, visar en brittisk studie.
Om resultatet är tillförlitligt kan det innebära att risken för demens är fördubblad vid D-vitaminbrist.
I undersökningen följde man med 1 700 friska 65-åringar i sex års tid. Under den tiden konstaterades 170 falla av demens.
Resultatet visade att det var betydligt sannolikare att demens utvecklades hos personer vars D-vitaminhalt underskred 25 nmol/l än hos personer som hade minst 50 nmol/l.
Sambandet noterades också då man studerade fall av Alzheimers sjukdom.
Allvarlig D-vitaminbrist innebär att D-vitaminhalten ligger under 25 nmol/l. En så låg halt riskerar leda till vissa sjukdomar.
Å andra sidan kan en låg D-vitaminhalt tyda på sjukdom. Det är därför det är svårt att entydigt säga att demens skulle vara en följd av D-vitaminbrist eftersom det också är möjligt att D-vitaminnivån sjunker i takt med att en sjukdom utvecklas.
Kosten och solljuset har också effekt
Människans D-vitaminbehov tillgodoses till en viss del via solens UV-strålning.
D-vitamin förekommer i grönsaker, spannmål, fisk (främst fet fisk), kött och lever.
D-vitaminbrist kan leda till uppmjukning av benvävnaden och kan – framför allt hos äldre människor – leda till frakturer.
För små barn rekommenderas D-vitamin för utveckling av skelettet.
Källor:
Neurology 2014-08-22
Duodecim