Hoppa till huvudinnehåll

Konstnären och myterna

Isabell Chydenius.
Isabella Chydenius gjorde en fin skiss av Prillan, men Prillan var inte så nöjd. Isabell Chydenius. Bild: Yle/Louise Lindberg isabell chydenius

Vi kollar konstnärsmyter med konstnären Isabella Chydenius. Dricker hon rödvin? och har hon en ung manlig musa?

Isabella Chydenius är konstnär och har studerat och bott i London och åker snart iväg till Sydafrika på jobb. I går visade hon upp en installation på Konstens natt i Helsingfors. Här ser du bild på installationen.

Dagen innan hade Isabella grymma mardrömmar om att all plast (som hon använde för installationen) skulle ha städats bort från ateljén. Mardrömmen var inte helt långt ifrån verkligheten, för det har faktiskt hänt, flera gånger. Som tur var så var det bara en dröm den här gången. All plast fanns kvar och Isabella kunde andas ut.

Stämmer konstnärsmyterna?

Eftersom vi har en konstnär på besök vill vi kolla om de där typiska konstnärsgrejerna stämmer in också på Isabella.

Myt 1: Du har alltid en öppnad flaska rödvin hemma

- När jag bodde i London var det nog ganska sant, men det var kanske mest för att jag bodde i Paris i tre år, och där är det så billigt, så då hade jag alltid en flaska hemma. Priserna var från 1,50 och upp till fem euro.

Myt 2: Varje gång du behöver inspiration så tänder du en cigarett

- Nej, jag röker inte och har aldrig rökt.

Myt 3: Du har en musa och han är en ung man

- Ganska många av mina gaykillkompisar i London har varit mina musor, särskilt min bästa kompis Logan. Och mitt ex.

Myt 4: Du är fattig

- Ja, det stämmer, säger Isabella, som alltså prickar av tre av fyra myter. Inte illa!

Intervjun avslutas med att Isabella ritar av Pernilla Karlsson i Stiftelsen. Här är resultatet:

Öppna Instagram-inlägget

Prillans reaktion: "Men vadååå?!?! Ja har ju hängbröst på bilden" följt av frågan "Hur mycket får jag om jag säljer den?" Hon har nog charm den där Prillan.