Hoppa till huvudinnehåll

Pentagon: IS är bortom allt vi tidigare sett

USA:s försvarsminister Chuck Hagel.
USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Bild: EPA/SHAWN THEW usa:s försvarsminister

Extremiströrelsen Islamiska staten är bättre utrustad, utbildad och finansierad än något militärt hot som USA har mött på senare år. Det sade USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Enligt USA:s försvarschef Martin Dempsey måste kampen mot IS också föras i Syrien.

USA:s försvarsledning höll en presskonferens natten till fredagen där försvarsministern och försvarschefen konstaterade att terrororganisationen Islamiska staten (IS) utgör ett allvarligt hot både mot USA och Europa.

Försvarsminister Hagel menade att det som skiljer IS från tidigare terrorgrupper är att den kombinerar sin ideologi med stora resurser både vad gäller finansiering, utrustning och utbildning. Enligt Hagel är IS mera än en terrorgrupp.

- Det här är bortom allt som vi tidigare sett, tillade Hagel.

Kampen måste föras också i Syrien

Både Hagel och Dempsey tror att IS-jihadisterna kan besegras om lokala styrkor och sunnitiska klaner går i strid mot dem, uppbackade av USA. Enligt Dempsey måste den striden föras också på den syriska sidan om gränsen.

- Kan de besegras utan att man tar itu med den del av organisationen som håller till i Syrien? Svaret är nej, sade Dempsey.

Enligt New York Times är Dempsey's kommentar anmärkningsvärd eftersom Dempsey tillhörde dem som avrådde från amerikanska flygräder mot syriska styrkor då inbördeskriget i Syrien började. Dempsey är president Barack Obamas främste militäre rådgivare.

Under torsdagens presskonferens ville Dempsey inte längre utesluta att det kan bli aktuellt med amerikanska flygräder mot IS också i Syrien.

Amerikanska flygräder mot IS i Syrien kunde indirekt hjälpa president Bashar al-Assad att hållas kvar vid makten. USA:s uttalade mål var länge att al-Assad skulle störtas.

Sedan den 8 augusti har USA genomfört 90 flyganfall mot IS-krigare i Irak, men man har avstått från motsvarande räder i Syrien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes