Hoppa till huvudinnehåll

Blåvit trio vidare vid sim-EM

Ari-Pekka Liukkonen
Liukkonen vidare i Berlin (arkivbild 2012). Ari-Pekka Liukkonen Bild: EPA/TiborIlyes/AllOverPress ari-pekka liukkonen

Ari-Pekka Liukkonen på 50 meter frisim och Veera Kivirinta på 50 meter bröstsim lyckades knipa en semifinalplats under lördagens försök vid sim-EM i Berlin. Också Hanna-Maria Seppälä blev sist och slutligen semifinalklar efter avhopp.

Liukkonen utgjorde det ena blåvita utropstecknet under lördagens förmiddagspass vid långbane-EM. Liukkonen tog sig galant till semifinal på 50 meter frisim med tiden 22,33. I sitt heat (6/7) tog han i kaklet som tredje man och i sammandraget hade han den nionde snabbaste tiden.

Uleåborgssimmaren Veera Kivirinta tog sig vidare från heaten på 50 meter bröstsim med tiden 31,71. Kivirintas tid på hennes huvuddistans vid EM var den fjortonde snabbaste. Hennes målsättning för semifinalen är också klar: att simma under VM-gränsen 31,55.

Hanna-Maria Seppälä tog sig först inte vidare från försöken på 50 meter frisim. Hennes tid 25,58 räckte till en 19:e plats när en tre hundradelar snabbare tid hade fört henne vidare till semifinal.

Småningom kom ändå beskedet att hon via sin reservplats ändå får simma semifinal, då simmare med snabbare tider än henne i försöken hoppade av.

Seppäläs, Kivirintas och Liukkonens semifinaler finns på tävlingsprogrammet under lördagens eftermiddaspass.

Besvikelse för Laukkanen, Mäkinen, Kylliäinen

Jenna Laukkanen placerade sig på 18:e plats i försöksheaten och hade behövt en sex hundradelar snabbare tid för att vika sig en plats i semifinal. Anna Mäkinens tid 32,64 räckte till en 28:e plats i fältet.

Tanja Kylliäinens tid 2.16,56 räckte dessvärre inte för avancemang på damernas 200 meter fjärilsim. Den sista i försöksheaten att nå en plats pbland de 16 främsta var Rysslands Jana Martinova (2.13.66).

I damernas parhopp på tremeterssvikten lyckades Taina Karvonen och Iira Laatunen knipa en finalplats. Paret skrapade ihop 250,20 poäng och slutade åtta i kvalet och knep som sista par en plats i kvällens final. Nio par deltog i kvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport