Hoppa till huvudinnehåll

Svenska försvarsexperter vill ha försvarsfördrag med Finland

Finska flygvapnets F-18 Hornet.
Finska flygvapnets F-18 Hornet. Finska flygvapnets F-18 Hornet. Bild: Försvarsmakten hornetar

En grupp försvarsexperter i Sverige föreslår att Sverige och Finland ingår ett försvarsfördrag för att kunna stå emot det ökande hotet från Ryssland.

Länderna skulle kunna ha gemensam försvarsplanering och gemensam användning av både militära och civila resurser i krig, kriser och katastrofer, enligt förslaget.

Finska stridsflygplan skulle kunna ha undandragna baser i Sverige och den svenska flottan skulle kunna uppträda i den finska skärgården, skriver försvarsexperterna Carl Bergqvist, Niklas Wiklund och Johan Wiktorin i en debattartikel i Dagens Nyheter på söndagen.

Förslagsställarna oroar sig för att Sveriges försvarsförmåga blivit sämre och att samma hotar ske i Finland, samtidigt som Ryssland rustar upp och USA flyttar fokus från Europa mot Asien.

Förslaget om ett försvarsfördrag går betydligt längre än vad försvarsministrarna Carl Haglund (SFP) och Karin Enström (moderat) föreslagit tidigare.

Haglund och Enström föreslog ökat militärt samarbete i en debattartikel i Svenska Dagbladet och Hufvudstadsbladet i januari och följde upp tanken i maj då de undertecknade en så kallad arbetsplan för ökat försvarssamarbete.

Ministrarna förnekade dock att det skulle vara aktuellt med en försvarsallians, men uteslöt inte en sådan i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes