Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurg begärde för hög lön

En operation vid ett sjukhus
Arkivbild. En operation vid ett sjukhus Bild: Yle kirurgi

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus har igen diskuterats av sjukvårdsdistriktets styrelse och framtiden ser mörk ut.

Sjukhuset har en kirurg från Helsingfors universitetssjukhus på kroken men lönefrågan verkar bli omöjlig att lösa.

- Om man tittar på vad den här tilltänka personen hade begärt och vad vi i vanliga fall betalar våra överläkare så låg han kraftigt över det som vi är beredda att betala. Vi skulle ha kunnat betala honom 8 888 euro i månaden och han begär ungefär 10 000 mer, säger Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP).

Den tilltänkta kirurgen skulle jobba 75 procent i Vasa och för att kunna genomföra hjärtoperationer skulle ytterligare inhyrda kirurger behövas.

Krävs ansvarig kirurg

För att operationerna ska kunna återupptas efter sommarpausen kräver Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att sjukhuset lyckas hitta och anställa en kirurg som kan vara ansvarig för verksamheten.

I början av förra året lämnade den enda hjärtkirurgen vid Vasa centralsjukhus sitt jobb. Sen dess har hjärtoperationerna vid Vasa centralsjukhus skötts är inhyrda kirurger från Kuopio som har opererat i Vasa varannan vecka.

En lösningsmodell som regionförvaltningsverket inte längre godkänner. Regionförvaltningsverket har i flera utlåtanden sagt att det måste finnas en ansvarig hjärtkirurg i på Vasa centralsjukhus för att verket ska kunna godkänna verksamheten.

Fullt sysselsatta hjärtkirurger

Att hitta och anställa en egen hjärtkirurg har visat sig vara svårt. Tjänsten har varit lediganslagen sen i våras och sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga vet att det inte är lätt att hitta en hjärtkirurg.

- Det finns egentligen inga lediga hjärtkirurger utan alla jobbar på något av universitetssjukhusen, säger Honga.

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus vara eller icke vara har diskuterats sen år 2008. Hjärtkirurgin har alltid varit kostsam för sjukvårdsdistriktet och man har frågat sig om centralsjukhuset verkligen själv ska erbjuda de avancerade och dyrbara hjärtoperationerna. Dessutom har antalet operationer legat på gränsen till för få för att kirurgerna ska kunna upprätthålla sin kompetens.

Sjukvårdsdistriktets fullmäktige har trots det här flera gånger bestämt att hjärtkirurgin ska fortsätta vid centralsjukhuset i Vasa.

Sommarpaus

Inga hjärtoperationer har utförts i Vasa sen mitten av juni då de inhyrda konsulterna gick på semester. Nu skulle man vilja få igång verksamheten så fort som möjligt och en arbetsgrupp har tillsatts för att hitta en lösning.

- Om vi hittar en hjärtkirurg som är i tjänst någonstans och innan den kan tillträda så tar det ju tid. Så det är för tidigt att säga något om tidtabellen i det här skedet, säger Honga.

En möjlighet skulle vara att kirurger från Åbo eller Helsingfors universitetssjukhus skulle komma upp till Vasa för att operera, eller att sjukvårdsdistriktet förlänger avtalet med kirurgerna från Kuopio. Frågan är vad regionförvaltningsverket skulle säga om den här nygamla lösningen.

För höga kostnader

Frantz anser att framtiden för hjärtkirurgin i Vasa ser mörk ut i och med den planerade social och hälsovårdsreformen.

- Efter det är det fullständigt klart att vi inte kan ha någon hjärtkirurgi eftersom våra kostnader för hjärtkirurgin jämfört med vilket annat sjukhus som helst är så pass höga att vi inte klarar oss i en jämförelse, säger Frantz.

Om de stora hjärtoperationerna inte kan fortsätta i Vasa är frågan vart patienterna ska skickas. Hittills har de vasapatienterna opererats i Tammerfors eftersom det universitetssjukhuset ligger närmast. Nu hör specialsjukvården i Vasa till Åbo miljondistrikt så patienterna ska skickas dit. Dessutom utreds ett samarbete med universitetssjukhuset i Umeå som ligger bara en 18 minuters helikopterresa bort.

Vasa centralsjukhus är det enda centralsjukhuset i landet som har hjärtkirurgi. Det är de stora planerade operationerna som just nu inte kan utföras på sjukhuset i Vasa. Mindre operationer som till exempel ballongutvidgningar och bypass-operationer utförs vid sjukhuset året om.