Hoppa till huvudinnehåll

Saneringen av Keskuskoulu fortsätter

Bild: Yle/ Ellen Henricson keskuskoulu

Undersökningen av inneluften i Keskuskoulu i Borgå har blivit färdig. Saneringsarbetena kommer att fortsätta.

Undersökningen visar att konstruktionerna i Keskuskoulu huvudsakligen är torra och mikrobhalterna i byggmaterialen är sedvanliga. Det konstaterades ändå att byggnadens klimatskärm är vag, vilket betyder att luften kan komma in genom fogar, sprickor och springor. Med luften som strömmar genom konstruktionerna kan det komma in orenheter.

Utredning rekommenderar att tätningsarbetena måste fortsättas i hela Keskuskoulu. Bland annat måste fogar tätas - likaså genomföringar av avlopp och övriga rör och ledningar samt fönsterfogarna i väggkonstruktionen. Syftet med tätningen är att ventilationen i byggnaden sker kontrollerat endast genom ventilationssystemet.

Dessutom måste ventilationssystemet rensas och balanseras så, att man slipper det skadligt stora undertrycket som råder i byggnaden och förhindra att eventuella orenheter kommer in genom konstruktionerna till skolans inneluft.

Tidsplanen för renoveringen blir klar i slutet av september

Läs också