Hoppa till huvudinnehåll

Skolincident blev större på nätet

Ekenäs gymnasium
Händelsen i Ekenäs gymnasium ledde till många rykten på sociala medier Ekenäs gymnasium Bild: yle/Petra Thilman bildning,studerande

En obehaglig situation i ett klassrum i Ekenäs gymnasium i torsdags ledde till en snöbollseffekt i de sociala medierna. Incidenten har diskuterats livligt och rykten har spridits trots att det inte förelåg något direkt hot.

– Det handlar om en elev som uppträdde på ett sätt som upplevdes som obehagligt i ett klassrum, säger Ekenäs gymnasiums rektor Mikael Eriksson.

Han säger att det inte fanns något hot med i bilden och skolan reagerade snabbt och redde ut frågan.

Prärieeld i sociala medier

Men händelsen spreds snabbt i sociala medier och det blev en snöbollseffekt. Frågan diskuterades livligt framförallt på Facebook under torsdag kväll och fredag förmiddag.

Ekenäs gymnasiums rektor Mikael Eriksson
Mikael Eriksson är ny rektor vid Ekenäs gymnasium Ekenäs gymnasiums rektor Mikael Eriksson Bild: Privat gymnasierektor,Ekenäs

– Det var mycket som var obekant. Det var en isolerad situation i ett klassrum. När studerandena började prata om det här med varandra blåstes det upp utanför sina ursprungliga proportioner. När ryktet går finns det ju sällan något av substans i det.

Lärarna fick vetskap om diskussionerna via sociala medier på torsdag kväll.

– När jag kom till skolan på fredag morgon var jag medveten om att vi hade ett och annat att reda ut, säger Mikael Eriksson.

Att polisen dessutom var på plats i Ekenäs gymnasium för att etablera ett samarbete ledde till ytterligare rykten.

En telefonskärm
Incidenten spreds som en löpeld på sociala medier En telefonskärm Bild: Nadine Mabinda smarttelefoner,WhatsApp,instagram

Pratade med studerandena

Skolans lärare deltog inte själva i diskussionerna i de sociala medierna. På fredagen pratade de om frågan med studerandena. På fredag eftermiddag skickade rektor Mikael Eriksson e-post till föräldrarna där han förklarade vad som hade hänt och hur de hade arbetat med frågan i skolan.

Mikael Eriksson har varit rektor vid Ekenäs gymnasium sedan början av augusti. Han säger att det inte är första gången som han har varit med om en liknande situation, men han blev överraskad över snöbollseffekten på de sociala medierna.

– Det var ju en situation som inte på något sätt var hotfull, men den började leva sitt eget liv. Sent på torsdag kväll var det bara att konstatera att det gick som det gick och vi måste ta skeden i vacker hand och hantera det på det sättet i stället.

Lugnt i skolan igen

Skolan har fått både beröm för att snabbt ha tagit tag i situationen och kritik för att inte ha agerat tillräckligt snabbt.

– Vi skulle ju gärna från skolans sida ha ställt upp med detaljinformation på torsdag eftermiddag eller kväll om någon skulle ha riktat sig till oss i stället för att spekulera med varandra vad det handlade om.

Med facit i hand tycker Eriksson att skolan hann ta i tu med frågan tillräcklig snabbt.

– Vi märkte att eleverna pratade om händelsen, vi diskuterade med dem och vi hade en beredskap att reda ut och lugna ned deras oro och jag känner att vi nu igen från och med måndag morgon har en lugn arbetsmiljö i skolan.

Läs också