Hoppa till huvudinnehåll

Arbiskurser du inte visste att fanns

Marskalk Mannerheim granskar parad i slutet av 1930-talet
Snart traskar käcka invånare igen till Arbis för att lära sig allt från Mannerheims middagar till Googles oändliga möjligheter. Marskalk Mannerheim granskar parad i slutet av 1930-talet Bild: Yle marskalk

Bjud far på middag eller gå i Mannerheims kulinariska fotspår – utöver de ”vanliga” kurserna, som nybörjar- och fortsättningskurser i språk, handarbete och gymnastik av olika slag, bjuder Arbis på ett urval kurser du kanske inte tänkt på att kunde erbjudas.

Hösten är här och därmed inleds också höstterminen på Helsingfors Arbis. Institutet erbjuder 700-800 kurser och föreläsningar per läsår, i tio olika ämneskategorier. Tio heltidsanställda lärare som är sakkunniga i huvudkategorierna ansvarar för planeringen av kursutbudet.

Hundratals förslag

- Planeringsarbetet inleds redan i januari inför det kommande läsåret. Då samlas lärarna och andra intresserade i personalen och brainstormar, berättar rektor Gunborg Gayer.

Dels gäller det för huvudlärarna att hålla tentaklerna ute för att snappa upp de senaste trenderna inom sina områden. Men Arbis får också ta emot tips utifrån.

- Folk skickar en hel del förslag på kurser till lärare, till kansliet och till mig per e-post. Vi får säkert ett hundratal förslag varje år från våra kursdeltagare, berättar Gayer.

I Mannerheims kulinariska fotspår

Ungefär 20 procent av kurserna är nya varje år för att möta önskemål, behov och trender, berättar Gayer

- Inom språken är det inte så lätt att förnya vinklingen, där handlar det mera om att erbjuda nya kurser i lite udda språk. Ibland kan det vara thailändska, slovenska eller arabiska. De varierar enligt efterfrågan och vissa språk har helt enkelt inte tillräckligt med efterfrågan varje år, säger Gayer.

Ibland hänger de kurser som verkar udda ihop i större sammanhang.

- Som exempelvis kursen Mannerheims middagar. Den kanske verkar lite lustig, men tittar man närmare så ser man att den är del av vårt 100-årsjubileum som vi firar i år, och ligger under rubriken Historisk mat. Det är ett sätt att uppmärksamma vårt 100-årsjubileum på, berättar Gayer.

Klatschiga rubriker ska locka

En del av det omfattande planeringsarbetet inför varje läsår är att bearbeta rubriker och beskrivningar till kurserna.

- Både rubriker och beskrivningar genomgår ganska många nålsögon, både när det gäller innehåll och det språkliga. Ibland tycker man att texten och rubriken inte hänger ihop och ibland behövs kanske en mera slående rubrik till kursen, berättar Gayer.

Att rubriken ska locka till sig deltagare är alldeles självklart, säger Gayer, det handlar trots allt om att marknadsföra sitt utbud. Men ibland går det inte helt som det är tänkt.

- Vi har nog fått äta upp vår gamla hatt när vi varit lite väl klatschiga i rubrikerna. De har blivit missvisande och lett in tankar på helt andra saker än vad vi hade tänkt oss. Men det är en risk vi ibland får ta.

Eller vad sägs om Pratkvarnen i köket, en matlagningskurs för personer med afasi?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen