Hoppa till huvudinnehåll

Blöd så får du hjälp

Unga människor med psykisk ohälsa måste i dag vänta länge på vård. Drabbade talar om självmordsförsök som en snabbare väg till hjälp. Men måste unga riskera att dö för att få vård?

Benjamin var tio år när han för första gången kände att han inte ville leva längre. I dag är han 25 år och har under hela sitt liv tampats med ett vårdsystem som låter unga med psykisk ohälsa vänta länge på vård. Han säger att vägen till direkt hjälp är att skada sig själv.

– Om jag känner att jag behöver in på psyket nu så är det bara att ta fram kniven och skära upp mig.

– Om jag känner att jag behöver in på psyket nu så är det bara att ta fram kniven och skära upp mig.
Statestik över vårdgaranti för ungdommar
Statestik över vårdgaranti för ungdommar Bild: Yle ungdommar
I dag ser vi en utveckling mot en öppen mentalvård. Den slutna vårdens dyra sängar minskar och avdelningar stängs. Beslutsfattarna vill istället satsa på den förebyggande vården så att patienterna ska kunna ta sitt eget ansvar för sin hälsa.

Den öppna vården hänger inte med

Experter, intressebevakare och patienter är överns om att satsningar på den öppen vården är bra. Men de ställer sig tveksamma till hur reformerna förverkligas. Den öppna vården hänger inte med i utvecklingen och patienter faller mellan stolarna. Ann-Charlott Rastas, som är rehabiliteringschef vid Psykosociala förbundet, säger att när sjukvården inte lyckas fånga upp unga människor i tid kan följderna vara förödande.

– Den största risken är en ungdom med depression och där har vi självmord som en jätte stor risk, säger Rastas.

Statestik om väntetider för vård
Statestik om väntetider för vård Bild: Yle ungdommar
Någon pålitlig nationell statistik över mentalvårdens kötider finns inte. Det här beror enligt Institutet för Hälsa och Välfärd (THL) på att varken kommunerna eller staten beställt någon sådan statistik. Psykisk ohälsa är enligt riksdagsledamot Anneli Kiljunen ett ämne som beslutsfattare inte prioriterar. Orsaken är att det inte finns några röster att plocka på det.

Men för de som drabbas av psykisk ohälsa är köerna ett faktum. De drabbade själva säger att när du är som svagast måste du kämpa för att få hjälp. I annat fall finns det en genväg:

– Det som är fribiljetten är nog att säga att man tänker ta livet av sig, säger Pamela Kinnunen som lever med depression.

I Spotlight kl.20.00 om Benjamin och andra som inte får vård. Programmet finns på Arenan.
Programmet har gjorts av mediestuderandena Sarah Groop, Ebba Håkans, Mikael Piippo och Gustaf Westerholm vid Statsvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi i Vasa.

Läs också