Hoppa till huvudinnehåll

"Stor utmaning att få folk att vilja jobba kvar"

Guy Ahonen våren 2014
Guy Ahonen på sin arbetsplats. Guy Ahonen våren 2014 Bild: Yle/AG Karlsson guy ahonen

Det är en stor utmaning för det finländska arbetslivet att få folk, och speciellt äldre arbetstagare att vilja fortsätta jobba. Det säger Guy Ahonen, som är direktör för verksamhetsområdet Förändring genom kunskap vid Arbetshälsoinstitutet.

Arbetsmarknadsparterna väntas snart berätta hur de vill förändra pensionssystemet och förlänga finländarnas arbetskarriärer. Enligt Ahonen består utmaningen av de tre orden kan, få och vill. Det gäller vilka som kan jobba, vilka som får jobba och vilka som vill jobba.

- Vill är den största utmaningen. Då tänker jag på äldre arbetstagare som i många fall kan välja om de hoppar av eller stannar kvar. Det gäller att åstadkomma sådana arrangemang att folk faktiskt vill jobba kvar.

Tekniska villkor har en viss betydelse

Enligt Ahonen har de tekniska villkoren för pensioneringen en viss betydelse. Om den nedre gränsen för när man kan gå i ålderspension höjs så följer också den genomsnittliga pensionsåldern med.

Det som i första hand borde göras är ändå att försöka förhindra att så många så tidigt går i invalidpension och att förbättra arbetslivets kvalitet. Det kan bland annat göras genom flexibla arbetstidsarrangemang och en genomgång av vad arbetet innehåller.

- För många i den här åldern är det viktigt att arbetet är stimulerande och utmanande.

Viktigt att påverka jobbinnehållet

Forskningschef Anna-Maija Lehto vid Statistikcentralen säger sig ibland vara störd på den debatt som förs i samhället om pensionsfrågan.

- Tanken om att alla vill bli pensionerade så snabbt som möjligt stämmer inte alls.

Enligt Lehto är de äldre arbetstagarna inte så mycket ute efter att lätta på arbetsbördan i sig, utan de vill ha utvecklingsmöjligheter och kunna påverka jobbinnehållet. Också flexibla arbetstider är viktiga.

(Artikeln uppdaterad med Anna-Maija Lehtos kommentarer)