Hoppa till huvudinnehåll

TS: Finland överväger system med borgen

Elektronisk fotboja
Elektronisk fotboja Bild: Yle boja

Justitieministeriet överväger att börja släppa rannsakningsfångar mot borgen, skriver Turun Sanomat.

Ministeriet utreder olika alternativ till rannsakningsfängelse, och borgen är ett av dem.

Andra alternativ som är under övervägande är olika slag av fotboja eller förbud mot att ha kontakt med vissa namngivna personer.

Bland annat i Österrike är borgenssystemet i bruk. Där betalade en ukrainsk oligark i mars 125 miljoner euro som garanti för att han inte skulle lämna landet före rättegången. Oligarken stod misstänkt för bland annat korruption och organiserad brottslighet.

Enligt Jussi Tapani som är professor i straffrätt vid Åbo universitet finns risken att borgensförfarandet blir ett privilegium för välbeställda rannsakningsfångar. Han har svårt att se hur borgen ska passa in i det finländska rättssystemet.

I medeltal sitter omkring 600 personer per dag i rannsakningsfängelse i Finland. Om Justitieministeriets planer går i lås minskar mängden betydligt. Ministeriets rapport ska vara klar i april.

Orsaken till att myndigheterna vill minska antalet rannsakningsfångar är finansiella, men också mänskliga. Förhållandena i de finländska rannsakningsfängelserna har flera gånger fått kritik både från EU-håll och av riksdagens justitieombudsman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes