Hoppa till huvudinnehåll

17 österbottniska mandat kan bli 16

Riksdagen röstar om Portugalpaketet
Riksdagen röstar om Portugalpaketet Bild: Yle portugalpaketet

Riksdagsvalet i vår blir spännande av många orsaker. Inte enbart på grund av att flera sittande riksdagsledamöter har meddelat att de stiger av, utan också för att antalet mandat från Vasa valkrets kan sjunka från dagens 17 till 16. Hur det går klarnar i slutet av oktober.

- Vid den senaste genomgången, i maj, var befolkningssiffrorna sådan att Vasa tappar ett mandat till Helsingfors. Men Savolax och Karelens valkrets står också och väger, det handlar bara om några hundra personer, säger Claus Stolpe, statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa.

Nils-Johan Englund
Nils-Johan Englund Nils-Johan Englund Bild: Yle/Filip Stén nils-johan englund
Claus Stolpe
Claus Stolpe Claus Stolpe Bild: Malin Foxell claus stolpe

Det är befolkningssiffrorna i slutet av oktober som till sist avgör om Vasa valkrets tappar ett mandat eller inte.

Vilken inverkan kan ett mandat mindre ha på valresultatet då?

Om man tittar på resultatet från det förra riksdagsvalet, 2011, var samlingspartisten Janne Sankelo den så att säga sista som valdes in. Men att utgå från att Samlingspartiet därmed helt enkelt skulle tappa ett mandat i nästa val är att förenkla för mycket. Socialdemokraterna t.ex. är i en ganska svår sits i Österbotten.

Socialdemokrater i knepig sits

I förra valet valdes Jutta Urpilainen och Miapetra Kumpula-Natri in från Vasa valkrets.
Kumpula-Natri sitter nu i Europaparlamentet och ställer inte upp i riksdagsvalet, och Jutta Urpilainen, som fick 11670 röster i riksdagsvalet, har inte gett något besked om sin eventuella kandidatur.

- Det är klart att det är en knepig sits för socialdemokraterna, men troligen kommer nog en stor del av de som röstade på Kumpula-Natri eller Urpilainen i förra valet att rösta på en socialdemokrat även om Urpilainen inte skulle ställa upp, tror Claus Stolpe.

Det är säkert trösterika ord för socialdemokraterna - men faktum är att valet blir svårt, det sticker inte heller de finlandssvenska socialdemokraternas ombudsman Nils-Johan Englund under stol med.

- Vi har en utmaning som våra kandidater nog har att jobba med, säger Englund, som ändå tror att just det här kandidatläget kan gynna de finlandssvenska socialdemokraterna FSD.

- Vi har ett gyllene läge att få in en finlandssvensk socialdemokrat, säger Englund.

Invalda ledamöter hjälper Sfp

För sfp:s del kan man konstatera att Lars-Erik Gästgivars i det förra valet var den näst sista att bli invald. Ulla -Maj Wideroos stiger nu av men den österbottniska kretsen kontrar med ett namnstarkt kandidatfält.
Carl-Gustav Mangs som leder nomineringsgruppen säger till Yle Nyheter att man räknar med att kunna tackla både att Wideroos inte ställer upp och det att ett mandat eventuellt försvinner ur valkretsen med just ett starkt kandidatfält.

- SFP gynnas framför allt av att de tre övriga sittande riksdagsledamöterna fortsätter, säger Claus Stolpe.

Sedan är det ju inte bara möjligt utan också sannolikt att det blir en omfördelning av mandaten. Centern var itne långt ifrån fem mandat i Vasa valkrets i förra valet och håller galluptrenden i sig är det mycket möjligt att Centern tar ett mandat till i valet i vår.

- Centern gjorde ett historiskt dåligt val 2011 och nu har de vind i seglen igen. Det är mycket möjligt att de inte bara håller sina fyra mandat utan också attd e får ett femte, tror Claus Stolpe.

- Men många saker är ännu öppna och det är långt till valet, och det ska bli itnressant att följa med händelseutvecklingen, säger Claus Stolpe.