Hoppa till huvudinnehåll

"Beslutsfattarna är för fega för att fatta rätt beslut"

Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea
Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea Bild: Yle aki kangasharju

Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea tror inte på att budgeten blir tillräckligt bra och den kommer inte att bli vår räddning, eftersom det finns så små frågor kvar att fatta beslut om.

Enligt Kangasharju borde beslutsfattarna i stället fokusera på de stora frågorna. Strukturpaketet bör bli färdigt och ändå lyser pensionsbeslutet med sin frånvaro. Hälsovårdsreformen som är under arbete verkar enligt Kangasharju inte minska på utgifterna och reformer inom arbetsmarknaden är totalt på hälft. Enligt Kangasharju finns där finns inget sådant på kommande som skulle förbättra arbetsmarknadsläget märkbart.

- I stället för att diskutera väsentliga och stora frågor har beslutsfattarna fokuserat på barnbidraget, som visserligen har en stor betydelse för familjer med låg inkomst, men som har en marginell betydelse för nationalekonomin, säger han.

Aki Kangasharju anklagar belutsfattarna för feghet. Man vågar inte fatta stora och svåra beslut i rädsla för att förlora väljare i det kommande riksdagsvalet i april.

- Alla vet nog vad som borde göras, men det finns inte politiskt mod att förverkliga något.

Den nuvarande recessionen är den värsta på 150 år

På frågan om hur mycket åt skogen den finländska ekonomin just nu är, svarar Kangasharju att ekonomin är rejält åt skogen. Den nuvarande lågkonjunkturen är enligt Kangasharju den längsta vi haft på 150 år i vår ekonomiska historia.

- I alla fall i tio år till kommer vi att ligga under det läge som vi befann oss på före finanskrisen. Det här året är det tredje i rad då den ekonomiska tillväxten sjunker och följande år ser inte bättre ut. Situationen är på riktigt erbarmlig och läget blir inte bättre av att exporten minskar, arbetslösheten ökar och köpkraften minskar, säger Kangasharju.

Inflationen minskar drastiskt och Kangasharju befarar deflation i Finland nästa år.

Politiker fegar på grund av riksdagsvalet i april

Kangasharju är övertygad om att både politiker och tjänstemän är medvetna om hur dystert det ekonomiska läget verkligen är, men att man inte vågar fatta rätt beslut för man vill inte riskera att inte bli omvald i följande riksdagsval.

Att den ekonomiska tillväxten inte ser ut att bli bättre på flera år beror på att banksektorn fortfarande är i kris i södra Europa, både offentliga och privata sektorn är överskuldsatt. Krisen i Ukraina och EU:s konflikt mer Ryssland anstränger det ekonomiska läget ytterligare och fast euron har sjunkit, har den inte sjunkit tillräckligt för att sätta fart på exporten.

Till råga på allt åldras befolkningen, vi har allt färre personer i arbetsför ålder och produktiviteten minskar i jämn takt. Enligt Kangasharju finns det inga tecken som tyder på att det ekonomiska läget blir bättre på flera år.

Skärpning Europa!

- Hela euroområdet borde nu skärpa sig och trycka mer pengar, föra en mer radikal politik, EU länderna bör förbinda sig till att genomföra strukturella reformer för att få produktiviteten att öka. Vi har ju digitalisering och en mäktig internetrevolution bakom oss, säger Kangasharju, men frågar sig varför det här inte når fram.

- Fortsätter vi så här hålls inflationen länge på noll, räntorna hålls nere och när följande lågkonjunktur kommer kan vi inte stimulera ekonomin genom sänkning av räntor eftersom räntorna redan färdigt är nere, varnar Kangasharju och avslutar med att säga att det på riktigt nu är bråttom med att fatta radikala beslut.

I Obs debatt på torsdag 28.8 kl. 19.55 diskuteras budgeten med riksdagsledamot Silvia Modig (VF), statssekreteraren Marcus Rantala (SFP), Anette Karlsson (SDP) och Timo Laaninen, partisekreterare (C).

Läs också: Sailas: Regeringen inte sin uppgift mogen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes