Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka

Försvarsminister Carl Haglund
Försvarsminister Carl Haglund Bild: Yle carl

Finland och Sverige utvidgar sitt samarbete med Nato. Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) undertecknar Finland ett nytt samarbetsavtal med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Svenska Dagbladet skriver i dag att Sverige kommer att anteckna ett så kallat Host Nation Support -avtal med Nato redan på torsdag. Värdlandsavtalet gör det möjligt att inhysa Natos snabbinsatsstyrkor på svensk mark.

Enligt SvD handlar det rent praktiskt om att snabbinsatsstyrkan kan få rätt att röra sig genom det svenska land-, luft- eller sjöterritoriet till knutpunkter, hamnar eller flygfält. Värdskapet skulle innebära att Sverige förser trupperna med till exempel mat och ammunition. Värdlandsavtalet innebär ändå inte att Nato kan landsätta trupper i Sverige mot Sveriges önskan, säger försvarsminister Karin Enström.

Tio år av förhandlingar

Också Finland har länge planerat att skriva under ett likadant värdlandsavtal.

Försvarsutskottets ordförande, Centerns Seppo Kääriäinen, säger till Yles radioprogram Ykkösaamu att förhandlingarna om avtalet har pågått i tio år.

Också Kääriäinen poängterar att det alltid är värdlandet, i det här fallet Finland, som besluter om Natotrupper får tillträde.

Statsrådet: Det är inte frågan om ett avtal

Statsrådet påpekar att det i praktiken inte är ett samarbetsavtal Finland och Nato kommer att underteckna, utan ett samarbetsprotokoll.

Protokollet är inte ett internationellt avtal utan till naturen ett politiskt dokument. Dokumentet förpliktigar inte någondera parten att ge eller ta emot hjälp och trupper, framhåller statsrådet.

Statsrådet informerade om saken efter rapporterna om Natosamarbetet i de svenska medierna.

Beslutet om att utöka Finlands samarbete med Nato fattades i fredags under ett möte där republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott var närvarande.

HS: Natostödet har ökat

Stödet för ett finländskt Natomedlemskap har ökat en aning, visar Helsingin Sanomats undersökning som publicerades på onsdagen.

Enligt undersökningen stöder 26 procent av finländarna ett Natomedlemskap. I motsvarande undersökning i mars var stödet 22 procent.

Majoriteten av finländarna, 57 procent, är ändå fortfarande mot ett Natomedlemskap.

Läs också:

Tuomioja: Det här binder inte Finland till något
Salonius-Pasternak: Inget dramatiskt i samarbetet med Nato

Läs också