Hoppa till huvudinnehåll

Kärlekshistoria i sjukdomens och panikens skugga

Torka aldrig tårar utan handskar (12)
Benjamins och Rasmus kärlekshistoria blir kort. Torka aldrig tårar utan handskar (12) Bild: SVT / Peter Cederling adam lundgren som benjamin

Det är 1980-tal och de allra modigaste bögarna har just börjat resa sig och ta sina första steg mot frihet då unga män börjar insjukna, magra av, tyna bort och dö.

Paniken är nära och rädslan stor. Det är Guds straff, det är straffet för synden. Jonas Gardells dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar är en kärlekshistoria som utspelas när aids, "den nya digerdöden" kommer till Stockholm.

Rasmus (Adam Pålsson) överlever sin skoltid i Koppom, ett litet samhälle i nordvästra Värmland och flyr till Stockholm för att äntligen få leva. Benjamin (Adam Lundgren) är uppfostrad som Jehovas Vittne med stränga levnadsregler. Han har inte ens förstått att han är bög förrän den utlevande Paul (Simon J Berger) upplyser honom om det. Paul sammanför Rasmus och Benjamin vid den årliga julfest han håller för sina vänner. En kort men lycklig tid av kärlek tar sin början.

Man noterar knappt ryktena om den nya mystiska sjukdom som brutit ut i USA och som endast verkar drabba homosexuella män. Aids. Bögpesten. Homosexsjukan. De som insjuknat har i snitt två år kvar att leva. Det finns ingen bot att få. Samhället reagerar med panik. Rop hörs på tvångslagstiftning, masstestning och koncentrationsläger för de smittade.

En dramaserie om frihetslängtan, kärlek och oerhörd sorg.

Torka aldrig tårar utan handskar (12)
Yle Fem onsdagar kl. 21.00 med start 27.8.2014
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

Repris från 2013

Manus: Jonas Gardell
Regi: Simon Kaijser
Produktion: SVT, Samproduktion

Innan seriestarten, 27.8.2014 kl. 20.00, visar Yle Fem Bokprogrammet där Jonas Gardell berättar om den smärtsamma skrivprocessen. 30 dagar på Arenan efter sändning.

Läs också: "Aids var som ett krig"