Hoppa till huvudinnehåll

Salonius-Pasternak: Inget dramatiskt i samarbetet med Nato

Charly Salonius-Pasternak
Charly Salonius-Pasternak Bild: Yle salonius-pasternak

Forskaren Charly Salonius-Pasternak säger att det samarbete mellan Nato och Finland och Sverige som offentliggjordes på onsdagen planerats i åratal och att det inte är en följd av läget i Ukraina.

- Det är betydelsefullt för det som man har bestämt att man vill göra. Det är inte dramatiskt i att det är något nytt eller situationen i Ukraina skulle ha hämtat fram det. Man har faktiskt jobbat på det här i ungefär ett decennium i Finland, säger Salonius-Pasternak.

Statsrådet informerade om samarbetsprotokollet efter rapporter om Natosamarbetet i de svenska medierna på onsdagen. Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att Finland undertecknar avtalet med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Beslutet om att utöka Finlands samarbete med Nato fattades i fredags under ett möte mellan republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

Om man gör ett sådant här avtal som ska underlätta i fall Nato-styrkor av en eller annan orsak behöver stiga i land i Finland måste man väl ha tänkt sig de scenarion i vilka det här kan behövas, vilka är de?

- Det lättaste och mest odramatiska är övningarna som man ju förstås har haft, men nu är det lättare. En annan möjlighet är mera EU-scenarier, det vill säga någon tillräckligt stor katastrof där man får hjälp av andra länders militärer. Då kan man bara säga att vi har ju redan kommit överens om hur allt det här fungerar, vi vet hur det ska gå till. Det tredje är ju förstås Finlands försvar. Det vill säga, om någon skulle attackera eller se ut att de anfaller Finland, så kan det ju hända att något Nato-land vill hjälpa Finland trots att Finland inte är Natomedlem och då än en gång gör avtalet det här lättare eftersom man vet vilka principerna är. Och det går ner till mikrodetaljer som man inte nödvändigtvis skulle ha tid att diskutera när det gäller, säger Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak säger vidare att det fortfarande är upp till Finland att avgöra när hjälp begärs.

"Man blir inte medlem av misstag"

Politiker och tjänstemän har idag förklarat att det här avtalet har planerats i tio år och att det inte finns någonting dramatiskt i det. Ändå verkar allmänheten i Finland och Sverige vara ganska tagna på säng av det. Är det så att man försöker smyga närmare Nato i tysthet för att det är så impopulärt?

- Snarare skulle jag säga att problemet är det att det på ett positivt sätt är en del av tjänstemannakulturen. Man har någon slags politisk ram och vet vad man vill nå, det vill säga göra det lättare för Finland eller Sverige att samarbete med Nato, tjänstemännen går ut under många år och försöker fixa det och i Finland har man kulturen att under processen så talar man inte om det. Jag tycker att det är ett föråldrat sätt att göra saker, man borde öppnare tala om det.

Du brukar ju själv förespråka Nato, men handen på hjärtat, för det här värdlandsavtalet oss närmare Nato?

- Nej, och även om det skulle göra det ser jag inget problem i det. Det är omöjligt att bli Natomedlem utan att man ansöker om det, man kan inte av misstag bli Natomedlem.

Salonius-Pasternak intervjuades i Aktuellt 17 av Magnus Swanljung.

Läs också:
Tuomioja: Det här binder inte Finland till något

Läs också