Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo gamla kyrka konkurrerar med Domkyrkan i Borgå

Sibbo gamla kyrka i Nickby lockar till sig turister som kunde vara potentiella besökare för Borgå. Gamla kyrkan i Nickby ligger närmare Helsingfors och turister med stram tidtabell sparar en hel del tid genom att besöka Sibbo i stället för Borgå.

Ungefär 80 busslaster med förhandsbokade besökare har besökt kyrkan under perioden maj-juli i år. Dessutom kommer en hel del busslaster med turister oanmälda. Ryssarna har också hittat kyrkan.

Sakkunniga besökare

Somliga kommer med egen bil och bland dem finns det mycket sakkunniga besökare.

-Vanliga människor som är sakkunniga och ställer svåra frågor och berättar också intressanta saker. Turisterna från kryssningsfartygen får information under bussresan och tar bara lite bilder och åker sedan vidare, berättar guiden Kaarina Nazarenko.

Hon har varit guide i Sibbo i trettio år och säger att turistmängden har ökat mycket under dessa decennier. Kunnigheten har också förbättrats markant.

Det behövs fler guider

För tillfället finns det ett tjugotal guider på kyrkans lista, men bara tio är aktiva. Därför skulle det behövas fler. Kraven är inte stora.

-Guiden behöver kunna svara på två frågor: När är kyrkan byggd? Finns det toalett? Detta på någotdera sibbomål, skämtar Nazarenko.

Läs också