Hoppa till huvudinnehåll

Tuomioja: Det här binder inte Finland till något

Finland fortsätter att stå utanför Nato, försäkrar utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) om det färska samarbete med Nato som offentliggjordes på onsdagen.

- Det nya är att vi inte varje gång behöver göra särskilda avtal utan vi har nu formuleringarna klara ifall det blir situationer där Natosoldater eller fartyg kommer till Finland. Men det här ger ingen automatik och binder varken Nato eller finland att ge eller ta emot militär verksamhet. Det står helt i våra händer och vi har inga planer på att förändra Finlands alliansfrihet, inte kan det heller användas för det, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP).

- Det här har varit en målsättning för Finland och Sverige i över tio år och nu är det klart och det har inget att göra med allt annat som pågår i världen för närvarande.

Vad har Finland för nytta av det?

- Vi får information och möjlighet att ta del i övningar och övrig verksamhet som bidrar till vårt eget försvar, men vi gör allt efter eget beslut. Det är ingen automatik i det och vi är inte bundna att vara med i några operationer eller vad som helst.

Läs också:

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka
Salonius-Pasternak: Inget dramatiskt i samarbetet med Nato

Läs också