Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör polisen?

Hur blir man polis? Och vad gör en polis riktigt? I dessa reportage bekantar vi oss med polisutbildning, trafikrazzior och polisens vardagliga arbete.

I reportaget Här är polisen presenteras polisens arbete 1963. Vi börjar med trafikpolisen som står mitt på Kajsaniemigatan. Sedan beger vi oss till polisskolan där de unga männen som skall bli poliser lär sig om inbrott, gifter, mord. Man lär sig att skjuta och att köra bil. Polisstyrkan är alltid lika stark som den svagaste länken, så det gäller att träna upp alla bra.

I stumfilmen Med polisen på vägen får vi se en trafikrazzia.

I barnprogrammet Vi frågar polisen ges barnen information om polisens arbete. Det handlar mest om trafikpoliser, inte om mord och misshandel. Barnen får information om trafikregler och hur man ska vara i trafiken.

Markus och Lotta besöker också stallet i Brunakärr och lär sig om den ridande polisen, om polishästar och hundar.

Och hur går en polisrazzia till? Markus och Lottas mamma kör för fort när hon skall föra barnen till skolan, hon blir fast i en razzia, men det är en vänlig polis som känner Markus och Lotta från tidigare, så han kan berätta om sitt arbete medan böteslappen skrivs ut.

Vi färdas tillbaka till stallet i Brunakärr i Regionalen 1988 för att bekanta oss med de ridande konstaplarna och hästarna.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.