Hoppa till huvudinnehåll

Conchita Wurst besöker Finland

Vinnaren i årets omgång av Eurovision song contest, Conchita Wurst, är på besök i Finland. På fredagen uppträder hon på festivalen Serena Pop & Rock i Esbo.

Finlandsbesöket är en del av Wursts turné genom Europa. Redan på söndag har hon sitt nästa uppträdande, i Italien. Hon berättar att turnén för det mesta varit positiv.

– Jag är mycket tacksam för att de som har samma syn på livet som jag förenats för att förändra samhället en aning.

Wurst berättar att en del personer under turnén har kommit fram till henne och sagt att de inte gillat henne eller hennes stil, men att de har insett att hon inte är dum.

– Det är precis vad jag eftersträvar. Jag vill inte älskas av alla, men folk måste acceptera att jag finns här och gör vad jag vill eftersom alla har rätt att bestämma om sina egna liv.

Wurst tog hem segern i sångtävlingen Eusovision song contest som gick av stapeln i Köpenhamn i maj. Conchita Wurst är den österrikiska sångaren och dragartisten Thomas Neuwirths scenpersonlighet. På artistens hemsida beskrivs Thomas Neuwirth och Conchita Wurst som två skilda individer med ett gemensamt budskap.

Vill främja tolerans

Neuwirth skapade Conchita Wurst som ett ställningstagande för tolerans och mot diskriminering. Hon uppträdde första gången år 2011, och deltog i Österrikes uttagningar till ESC redan 2012.

Sedan ESC avgjordes i Köpenhamn i maj har Wurst turnerat i Europeiska länder, både för att uppträda och för att tala om tolerans.

Wurst berättar att hon gärna skulle besöka Ryssland, trots att reaktionerna på hennes seger i ESC varit hårdast därifrån, men att hennes tuffa tidtabell kan göra ett sådant besök svårt att genomföra.

Starka motreaktioner

Wursts seger i ESC gav upphov till starka reaktioner, speciellt i Ryssland där både politiker och artister uttryckte sitt missnöje med reultatet i tävlingen. I samma veva lades det fram ett förslag om att Ryssland tillsammans med forna Sovjetstater skulle ordna en egen sångtävling med mera konservativa moraliska värderingar.

I Serbien och Montenegro gick ortodoxa partriarker ut med påståenden om att Wurst skulle vara skyldig till svåra översvämningar som då drabbade Balkan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje