Hoppa till huvudinnehåll

EU tar över ansvar för båtflyktingar

Många immigranter tar sig först till ön Lampedusa. Bild från juli.
Många immigranter tar sig först till ön Lampedusa. Bild från juli. Bild: EPA/CIRO FUSCO båtflykting

EU tar över en stor del av ansvaret för de båtflyktingar som försöker ta sig till Italien, enligt en ny överenskommelse. Det förutsätter att alla medlemsländer bidrar, säger den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Enligt ett nytt avtal ska EU:s gränsmyndighet Frontex ta över en stor del av ansvare för att upptäcka och ta hand om de båtflyktingar som försöker ta sig till Italien över Medelhavet.

Cecilia Malsmtröm
Cecilia Malsmtröm Bild: YLE/ Lähteenmäki eu kommissionär

Det kom EU-kommissionen och Italien överens om i går när EU-kommissionären Cecilia Malmström träffade Italiens inrikesminister Angelino Alfano.

För att det ska lyckas behöver Frontex mera pengar och utrustning, och det är det meningen att alla EU:s 28 medlemsländer ska bidra med.

– Med de enorma kriser, krig och förtryck med diktaturer i Europas närområde som vi ser nu så kan det inte bara var ett enskilt lands ansvar. Det är hela Europas ansvar så nu hoppas jag att medlemsländerna kan ställa upp med folk och utrustning, säger Cecilia Malmström till Sveriges Radio.

Bara i år har Italien tagit emot över 100 000 båtflyktingar. Operation Mare Nostrum - eller Vårt Hav - ska ha kostat Italien kring nio miljoner euro i månaden. Italien har därför hotat med att sluta plocka upp flyktingarna om inte EU hjälper.

Samtidigt betonar Malmström också att EU borde göra mer för att göra det möjligt för flyktingarna att komma hit på laglig väg. Bara i år har närmare 2 000 båtflyktingar drunknat i Medelhavet.

Läs också