Hoppa till huvudinnehåll

Facken tror på snar lösning trots tunga pensionsförhandlingar

Akavas nya ordförande Sture Fjäder
Sture Fjäder är ordförande för Akava, de högutbildades fackförbund. Akavas nya ordförande Sture Fjäder Bild: Akava fjäder

Arbetsmarknadsparterna förhandlar som bäst om hur pensionssystemet ska se ut i framtiden. Meningsskiljaktigheterna mellan facken är stora, men parterna tror på en lösning inom kort.

Dagens förhandlingar har inte gett resultat. En lösning verkar inte nås under budgetförhandlingarna som pågår samtidigt. Men alltför länge ska det inte ta.

- På Akava är vi besvikna över att man inte tycks få så mycket arbetslivsreformer in i det här paketet. Det blir nästan enbart pensionspolitik, och det är synd, tycker Sture Fjäder som är Akavas ordförande.

Det är många frågor på agendan i pensionsförhandlingarna. Hela finansieringen är öppen och annat som diskuterar är hur pensionsåldern ska skötas efter 2025. Sture Fjäder ser ändå att lösningen är nära.

- Jag tror inte det här kommer att ta så våldsamt lång tid. Jag skulle säga att det här veckoslutet behövs för att få förhandlingarna i mål. Det är så pass stora frågor som är på bordet och gaffeln i vissa frågor är ganska stor, säger Fjäder.

FFC:s Janne Metsämäki
Janne Metsämäki FFC:s Janne Metsämäki Bild: FFC janne mestämäki

FFC:s intressbevakningsdirektör Janne Metsämäki tror inte heller på en lösning under regeringens budgetförhandlingar.

- Det dröjer åtminstone några dagar. Men vi håller fast vid att vi ska komma fram till en lösning under hösten, säger Janne Metsämäki.

Läs också:
Statsbudgeten: Tvist om pensionerna
"Om folk ska jobba längre behövs nya sätt att göra karriär"
Pensionsförhandlingarna drar ut på tiden - hinner inte till budgetmanglingen