Hoppa till huvudinnehåll

”Försenad Norsenrenovering är inte vårt fel”

norsen
norsen Bild: Yle/Helena von Alfthan norsen

Förseningen av Svenska normallyceums renovering har väckt ont blod bland lokalpolitiker. SFP-gruppen i Helsingfors kallar förseningen för en fatal miss och kräver att de ansvariga tjänstemännen bär sitt ansvar. Vid Lokalcentralen tar man raseriutbrottet med en nypa salt.

- Allt har gått enligt normal kutym. Nu är situationen den att om och när entreprenadanbuden överskrider kostnadskalkylen och vi inte kan börja renoveringen som planerat måste vi starta en ny anbudsrunda. Det här betyder i sin tur att projektet måste skjutas upp, förklarar Arto Hiltunen som är chef för Lokalcentralen.

Upplever ni att ni gjort fel i det här fallet?

- Nej.

När insåg ni att tidtabellen inte håller streck?

- Vi vet fortfarande inte exakt hur mycket renoveringen försenas. Vi fick in anbuden först vid midsommar och först efter det har vi börjat fundera på hur vi går vidare. Så i slutet av juli insåg vi att tidtabellen inte håller streck.

Enligt Hiltunen skulle renoveringen inledas i höst. Men nu är problemet prislappen.

- Anbuden överskred vår kostnadskalkyl så nu måste vi fundera på hur arbetet görs och hur vi tacklar problemet med den allt för höga prislappen.

Ni gav grönt ljus åt själva renoveringen före ni visste hur mycket den kostar?

- Så gör vi i alla projekt. Vi gör upp investeringsplaner för 10 år framåt. För varje enskilt projekt gör vi upp en plan, så går de på anbudsrunda och först efter att vi får anbuden vet vi ju hur mycket det slutligen kommer att kosta, förklarar Arto Hiltunen vid Lokalcentralen.

Ni försöker få extra finansiering för projektet, hur stora summor är det frågan om?

- Det rör sig i miljonklass. Hela projektet kostar ungefär 12 miljoner euro så tilläggsfinansieringen som krävs är ungefär 10 procent av helhetssumman.

Vad händer om ni inte får pengarna?

- Då måste vi ändra på våra planer. Kanske lämnar vi något ogjort eller så funderar vi på om renoveringen trots allt kan göras billigare.

Läs också: Uppskjuten renovering av Norsen drabbar också andra skolor

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen