Hoppa till huvudinnehåll

Hattifnattar och vita kantareller

Orkidé på Åland
Den här vackra orkidén har Anne Molander på Åland fotat. Orkidé på Åland Bild: Anne Molander naturväktarna

Kvällens sändning av Naturväktarna var stundvis som att vandra i en sagoskog: vi fick höra om svampar som ser ut som hattifnattar och kantareller som är, inte gula, utan vita.

Här kan du höra sändningen.

Hattifnattarna i skogen visade sig vara klubbsvampar och de vita svamparna är, precis som Gunnel som skickade in bilden trodde, vita kantareller. Det är helt enkelt kantareller som inte kan producera det gula färgämnet. De är ändå precis lika ätbara som de vanliga gula kantarellerna.

En lite olycklig historia råkade Ylva ut för: hon skickade in en bild på en björktrast som dött. Ylva hade hittat den på marken, fågeln tappade balansen och var död några timmar senare. I dag hittade Ylva en till som var död tjugo minuter senare. Jörgen Palmgren tippade på att fåglarna flugit mot ett fönster, då brukar de bete sig just såhär: tappa balansen innan de dör. Men senare kontaktade Ylva Naturväktarna och berättade att hon hittat en tredje björktrast som dött på samma sätt. Våra exprter uppmanade Ylva att ta kontakt med livsmedelssäkerhetsverket Evira så att man kan undersöka om fåglarna till exempel har dött av något gift, eftersom det handlar om så pass många som tre.

I kvällens sändning ersattes Anders Albrecht av preofessor emeritus i botanik Carl-Adam Haeggström och som vanligt var Jörgen Palmgren och Björn Federley på plats. Gå in på bloggen här nedanför och kolla in de fina bilderna, bland annat några riktigt fina fjärilsbilder kan våra lyssnare bjuda på. Den vackra vinjettbilden är en orkidé från Åland och närmare bestämt blodnycklar.

Det här var sommarens sista sändning och blogg från Naturväktarna. På hösten ingår Naturväktarna i Experttimmen och sänds en gång i månaden.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje