Hoppa till huvudinnehåll

Hattifnattar och vita kantareller

Orkidé på Åland
Den här vackra orkidén har Anne Molander på Åland fotat. Orkidé på Åland Bild: Anne Molander naturväktarna

Kvällens sändning av Naturväktarna var stundvis som att vandra i en sagoskog: vi fick höra om svampar som ser ut som hattifnattar och kantareller som är, inte gula, utan vita.

Här kan du höra sändningen.

Hattifnattarna i skogen visade sig vara klubbsvampar och de vita svamparna är, precis som Gunnel som skickade in bilden trodde, vita kantareller. Det är helt enkelt kantareller som inte kan producera det gula färgämnet. De är ändå precis lika ätbara som de vanliga gula kantarellerna.

En lite olycklig historia råkade Ylva ut för: hon skickade in en bild på en björktrast som dött. Ylva hade hittat den på marken, fågeln tappade balansen och var död några timmar senare. I dag hittade Ylva en till som var död tjugo minuter senare. Jörgen Palmgren tippade på att fåglarna flugit mot ett fönster, då brukar de bete sig just såhär: tappa balansen innan de dör. Men senare kontaktade Ylva Naturväktarna och berättade att hon hittat en tredje björktrast som dött på samma sätt. Våra exprter uppmanade Ylva att ta kontakt med livsmedelssäkerhetsverket Evira så att man kan undersöka om fåglarna till exempel har dött av något gift, eftersom det handlar om så pass många som tre.

I kvällens sändning ersattes Anders Albrecht av preofessor emeritus i botanik Carl-Adam Haeggström och som vanligt var Jörgen Palmgren och Björn Federley på plats. Gå in på bloggen här nedanför och kolla in de fina bilderna, bland annat några riktigt fina fjärilsbilder kan våra lyssnare bjuda på. Den vackra vinjettbilden är en orkidé från Åland och närmare bestämt blodnycklar.

Det här var sommarens sista sändning och blogg från Naturväktarna. På hösten ingår Naturväktarna i Experttimmen och sänds en gång i månaden.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

 • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

  Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

  Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.