Hoppa till huvudinnehåll

Högre krav på yrkeshögskolorna nästa år

Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa.
Yrkeshögskolan Novia i Vasa Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa. Bild: Yle/Annika Bodman yrkeshögskola,yrkeshögskolan novia

Yrkeshögskolan Novia i Vasa fick på torsdag besök av en delegation från Undervisnings- och kulturministeriet. Och budskapet var tydligt. Större och starkare yrkeshögskolor som är konkurrenskraftiga både nationellt och internationellt.

För Novia som har flera år av nedskärningar bakom sig, med både samarbetsförhandlingar och omstuvande av utbildningar, ser rektor Örjan Andersson reformen som en utmaning. För Novias del innebär det 5,4 miljoner euro mindre i statsstöd.

Från vänster: Kjell Sundström, Tapio Kosunen och Örjan Andersson
Från vänster: Kjell Sundström, Tapio Kosunen och Örjan Andersson Från vänster: Kjell Sundström, Tapio Kosunen och Örjan Andersson Bild: Yle/Sara Bergström tapio kosunen

- Vi ställs i en situation där vi å ena sidan ska upprätthålla en så stor bredd som möjligt med så hög kvalitet som möjligt men med mindre resurser, säger Andersson.

Novia har förberett sig redan, men det krävs ännu en fortsatt anpassning, säger den nya styrelseordföranden för Ab yrkeshögskolan vid Åbo akademi, Kjell Sundström.

Ge avkall på bredden

- Det är möjligt att vi måste ge avkall på bredden för att bibehålla kvaliteten, säger Örjan Andersson. Nu ska vi se över hur vi kan stärka resultaten inom de olika enheterna för att få tilläggsfinansiering från staten.

Kraven kan ändå innebära att mindre populära linjer läggs ner.

- En grundförutsättning för att vi ska hålla kvar en utbildning är förstås att det finns tillräckligt med sökande, säger Andersson.

- Det gäller att bromsa och gasa samtidigt, som man säger i företagsvärlden. Vi ska spara pengar, men höja konkurrenskraften och bemöta de kriterier som ställs resultatmässigt, säger Sundström.

Fusion med Arcada diskuteras igen

Nyligen tog Yrkeshögskolan Arcada än en gång initiativ till en fusion med Novia. Kjell Sundström säger att man hela tiden behöver utvärdera samarbetsläget.

- I dag samarbetar vi i olika projekt, men om man kan hitta mer permanenta samarbetsformer skulle det naturligtvis vara ännu bättre.

Örjan Andersson efterlyser en ännu bredare diskussion.

- Det är viktigt att höja blicken och inte bara se på två högskolor utan istället se på hela den svenska högre utbildningen i landet, inklusive universiteten.

Läs också:

Mer information om reformen finns på Undervisnings- och kulturministeriets webbplats

Arcadarektor flaggar för fusion med Novia

Novia skär ner med nio årsverken

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten