Hoppa till huvudinnehåll

Jag älskar såna som Amanda!

Alger i vattnet i Hangö.
Alger i vattnet i Hangö. Bild: Yle/Robin Lindberg alger,brygga,hangö,miljö,stenar,strand,vatten,västnyland

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Vi skulle göra några dyk på vraket ”Alfred” vid Vänö och så gott som hela vägen från Kasnäs via Rosala till Vänö plöjde vår båt en ränna i den tjocka gröna ärtsoppan. Väl framme vid ”Alfred” täcktes hela dykplatsen av ett enormt algbälte.

”Alfred” som vid den tiden var bojad av gänget vid Kasnäs Watersport låg i skugga. I skuggan av ett ungefär två meter(!) tjockt lager av blågröna alger.

Nå… klädd i neopren med mask för ansiktet och regulator i munnen är man ju ganska förpackad och skyddad. Så vi hoppade i. Jag fick svepa med handen framför masken och hålla dykdatorn ung 3 cm från ansiktet för att alls se siffrorna på den. Det var som att köra ned huvudet i en skål med rabarbersoppa.

Och hur äckligt den är var. Och hur oroväckande det än är, att algerna år efter år kommer i gröna eller blågröna jättelika massor så… Det var faktiskt en härlig dykupplevelse!

Solen stod i zenit och pressade igenom tillräckligt med ljus för att sikten under algerna skulle vara ok. Och vattnet genast under algmassan var kristallklart. Det var då jag tittade upp. Algerna nådde ner till ungefär 2 meter och jag tittade uppåt från ungefär 6-7 meter.

Synen är svår att beskriva. Algerna underifrån såg ut som en molntäckt himmel. Inte som på en jämngrå mulen dag utan som på en sådan där fin sommardag med vita fluffiga mjuka moln. Solen sökte sig igenom i strålar. Rogivande.
Dessutom böljade de här ljusgröna mjuka algmolnen sakta i takt med vågorna. Det var helt enkelt väldigt väldigt vackert.

Men hur vackert den än är så är det fruktansvärt. Den algblomning vi har sett i sommar är förhoppningsvis en ordentlig väckarklocka. Dessvärre har allt för många tryckt på snooze alltför många gånger. Om de ens har hört klockan ringa.

Därför älskar jag sådana som Amanda Sundell och sådant som DROPP. BSAG har jag redan tidigare lovordat och ministern… Tja, en minister är en minister.

Läs mer om DROPP och hör Amanda Sundells funderingar:
Ett renare dopp i havet
dropp.fi
dropp på Facebook

Och ministerns funderingar
Ministern tror på snabbare utsläppsminskningar

Och om BSAG.

BSAG på nätet

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.