Hoppa till huvudinnehåll

IS låg bakom norskt terrorhot

En beväpnad polis utanför järnvägsstationen i Oslo.
En beväpnad polis utanför järnvägsstationen i Oslo. Bild: EPA/HEIKO JUNGE terrorhot

Det var terrorgruppen IS som utgjorde terrorhotet i Norge i juli. Det avslöjar den norska tidningen Dagbladet.

Enligt tidningens källor var fyra krigare ur terrorgruppen IS, tidigare känd som ISIS, på väg till Norge för att utföra ett terrordåd i slutet av juli. Myndigheterna visste vilka krigarna var men inte var de skulle slå till. Därför utlystes det nationella terrorlarmet den 24 juli.

Dagbladets skriver att Norges civila och militära underrättelsetjänst Etterretningstjenesten fick information den 18 juli av utländska myndigheter om att Norge snart skulle utsättas för ett terrorangrepp. Ungefär samtidigt fick polisens säkerhetstjänst, PST, uppgifter från en annan samarbetspartner om terrorplaner mot norrmännen.

Enligt källorna handlade det om ett mycket spektakulärt terrorangrepp som skulle skapa internationell rädsla. Ingen visste var de skulle slå till, men oljeindustrin, Hurtigrutten och fotbollsturnering Norway Cup ansågs vara tänkbara måltavlor.

Informationen bedömdes som trovärdig. Några dagar senare larmade Etterretningstjenesten och PST regeringen om att terrorfaran var extremt stor. Den 24 juli utlystes det nationella terrorlarmet i Norge.

Hotbild också mot sydeuropeiskt land

Dagbladet skriver att det också fanns information om att terroristerna planerade att slå till mot ett sydeuropeiskt land. Informationen som den norska underrättelsetjänsten och säkerhetspolisen fick ska ha kommit dels från ett större sydeuropeiskt land och dels från ett annat europeiskt land.

Medan terrorhotet rådde samarbetade de norska säkerhetsmyndigheterna med flera andra europeiska länder. Också den internationella polisen Interpol ska ha varit inkopplad.

Dagbladet säger sig känna till både de misstänkta terroristernas identitet och vilka internationella samarbetspartners som informerade de norska myndigheterna om hotbilden. Av hänsyn till de personer som var inblandade i utredningen har tidningen ändå valt att inte offentliggöra uppgifterna.

Enligt Dagbladet informerade Interpol sina medlemsländer om terroristernas identitet. Man understök att informationen inte skulle offentliggöras men de finländska mydigheterna missförstod detta, och lät efterlysningen av terroristerna gå ut till den finländska gränspolisen och tullen. Det är oklart om Interpolmeddelandet gällde de fyra IS-krigarna eller andra IS-terrorister på väg hem till Nordeuropa från Syrien.

Skyddspolisen här hemma säger till Yle Nyheter att man inte vill kommentera de norska pressuppgifterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes