Hoppa till huvudinnehåll

”Många tror att vi alla vill åka för att kriga"

De flesta har redan glömt chocknyheten om finländaren som figurerar i terrorgruppen IS propagandavideo. Men det har inte muslimerna i vårt land gjort. De är rädda att nyheten stämplar dem alla.

Suaad Onniselkä, islam
Suaad Onniselkä är lärare i Islam Suaad Onniselkä, islam suaad onniselkä

Vem har sett videofilmen som terrorgruppen IS publicerade i somras? Vilka tankar väckte den? frågar Suaad Onniselkä, lärare i Islam i högstadiet Vesala i östra Helsingfors, sina elever.

Waliid Dirie som går i nian svarar lågmält att han kände sig besviken.

- Någon kanske tycker att han är modig men jag tycker att han är en pajas.

- Jag skulle aldrig ha trott att en somalier, uppvuxen i Finland, skulle fara till Syrien. Han måste ha blivit hjärntvättad.

För Onniselkä är det viktigt att diskutera händelsen med eleverna. Sommarens chocknyhet om finländaren som gör reklam för terrorgruppen IS på finska har varit svårsmält.

Hon berättar själv om hur det kändes att gå omkring i huvudduk i Helsingfors efter 11 september-attackerna. Hur folk tittade misstänksamt på henne. Många av eleverna känner igen känslan.

- Det är klart att det stämplar hela samhället. Många tror att om en somalier åker så åker alla. Det är sorgligt och det får mig att skämmas, säger Yusuf Moge.

Krigare från Västeuropa:

  • Antal rekryterade krigare från Västeuropa bland jihadister i Syrien och Irak är totalt mellan 2 500 och 3 000, eventuellt flera.
  • 80 procent av dem krigar för Islamiska staten.
  • Skyddspolisen räknar med cirka 20 krigare från Finland.
  • Sverige: Åtminstone 80, antalet kan vara det dubbla.
  • Danmark: 100-160
  • Norge: Cirka 50
  • Storbritannien: Cirka 700
  • Frankrike: Cirka 700
  • Belgien: Cirka 350
  • Nederländerna: Cirka 150

Jihadistkrigare från Finland

Enligt skyddspolisen har ett tjugotal personer rest från Finland för att delta i striderna. Yle Huvudstadregionen har fått uppgifter om ett fall där en äldre man närmade sig en ung muslim och uppmanade honom att åka till Syrien och kriga med sina bröder.

Enligt Skyddspolisen har ett tjugotal finländare åkt till Syrien för att delta i striderna.

Det förekommer ändå ingen organiserad rekrytering hos oss, som det gör på många andra håll i Europa.

Radikaliseringen är ändå ett stort problem som bör tas på allvar, säger Skyddspolisen.

Kritiskt tänkande

Suaad Onniselkä säger att det är viktigt att lära eleverna att ifrågasätta och att tänka kritiskt. Orsakerna till att någon radikaliseras är säkert många.

Suaad Onniselkä, islam
Lektion i Islam Suaad Onniselkä, islam suaad onniselkä

- Rotlöshet, idealism och det att någon erbjuder ett liv med en klar och tydlig inriktning, utan ekonomiska problem. Men framförallt handlar det om människor som inte har något att förlora. Om de har ett liv de inte vill ge upp skulle de inte ta risken och åka.

Enligt Onniselkä är vår lagstiftning i skick, ansvaret ligger hos oss medmänniskor.

- Det handlar om vilken vår attityd är gentemot ungdomarna. Det är tråkigt att se att ungdomar som är födda och uppvuxna i Finland alltid får frågan varifrån de kommer. Med det lyfter vi fram att de är utomstående, att de inte hör hemma här. Vi tänker inte att ungdomarna är till exempel helsingforsbor.

- Det är inte roligt att inte känna sig som en en del av det här samhället, att ens plats inte är här. Jag hoppas att vi vuxna får dem att känna att deras rötter finns här.

Läs också:
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?
Extremister hittar varandra på sociala medier
Mannen på Isis-videon är min son
Flera finländare har kopplingar till terrorledare

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes