Hoppa till huvudinnehåll

Minna Parikka är årets unga designer

shoe designer minna parikka portrait by markus henttonen
Minna Parikka shoe designer minna parikka portrait by markus henttonen Bild: Markus Henttonen minna parikka

Sneakers med kaninöron, högklackat med tofs, loafers i lack med små musöron. Minna Parikkas personliga och roliga designstil gav henne utmärkelsen Årets unga designer.

- Jag började använda högklackat som mycket ung och har njutit av att köpa, använda och designa skor, säger Minna Parikka till Yles nyheter.

Med sina 34 år är Minna Parikka ändå en veteran i skobranschen. Efter studier i England jobbade hon i London, Milano och Barcelona. När hon flyttade tillbaka till Finland startade hon sitt eget skomärke.

- Det känns verkligen bra att få den här utmärkelsen för det jobb jag gjort under lång tid. Det bästa med det här priset är att jag igen klassas som ung, säger Parikka.

Internationell succé

Parikka har från början satsat på en mycket originell och lekfull stil. Hon tar risker i sin design, och det har lönat sig. Idag säljs Minna Parikkas skor i 20 länder och 8 personer arbetar för företaget i Finland. Företagets skor tillverkas i Spanien och Portugal.

Skor designade av Minna Parikka
Skor designade av Minna Parikka minna parikka

- Man får inte stanna upp. Det gäller att utvecklas hela tiden. Man måste se på vad andra gör, men det går inte att bara följa efter som ett får och göra som alla andra, säger Minna Parikka.

Kvalitet och personlig design

Hon vill designa glada skor som för sin bärare ut på äventyr. Men skorna ska också vara bekväma och hållbara.

- I en bra sko förenas tillverkningsmetoden, kvaliteten, bra material och en design som är personlig och tidlös. Det är också viktigt att skon är användbar.

Priset Minna Parikka får som årets unga designer är 5000 euro, dessutom ordnas en utställning med hennes skor på Design Forum Showroom i Helsingfors från och med den 29.9. Det är Design Forum Finland som sedan år 2000 uppmärksammar en designer med hederstiteln Årets unga designer.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje