Hoppa till huvudinnehåll

Missförstånd kring Fabriksudden i Hangö

Vy från Fabriksudden mot stranden vid Havsgatan i Hangö
Fabriksudden i Hangö ska förbli ett öppet område för alla. Vy från Fabriksudden mot stranden vid Havsgatan i Hangö Bild: Yle/Robin Lindberg hangö strand

Farhågorna att Fabriksudden i Hangö skulle bli ett stängt område stämmer inte. Oron har orsakats av att detaljplanen för Östra hamnen i Hangö utvidgas. Miljönämnden godkände för sin del planen vid sitt möte på onsdagen (27.8).

Många hangöbor har misstänkt att Fabriksudden kan bli ett stängt område och det har bland annat cirkulerat namnlistor mot att staden tillåter att det byggs bostäder på Fabriksudden. Farhågan har varit att det skulle innebär att Hangöborna inte längre får besöka området.

Miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt (SFP) dementerar de här uppgifterna.

- Det måste vara fråga om missförstånd, det finns ingen strävan att stänga Fabriksudden, säger han. Däremot så kan alla frågor av den här arten tas upp i och med den planläggning som nu inleds.

Byggrätten förstoras inte

Den gällande planen har en hotelltomt där staden redan tidigare två gånger har beviljat byggrätt och den är fortfarande densamma som tidigare, betonar Sahlstedt. Tomten går inte ner till stranden och det har inte varit tal om att den skulle förstoras,

- Hangöbornas farhågor känns litet tagna ur luften, tycker Sahlstedt.

Planen är nu att se över byggrätten på den befintliga hotelltomten, men det innebär inte att den varken förstoras eller förminskas..

- Däremot handlar det om att definiera användningsändamålet, understyrker Sahlstedt.

Omfördelning och definiering

Regatta Resorts, som ska bygga ett spa- och wellnesscenter på Fabriksudden, har lagt fram ett förslag om att definiera byggrätten. Det handlar om en omfördelning, så att byggrätten uttryckligen innehåller en bestämd del för hotellverksamhet.

- Om det sedan skall nämnas något speciellt för något annat ändamål återstår att se, säger Sahlstedt.

Promenadväg runt udden

Den nu gällande planen har en enhetlig byggrätt på cirka 8 000 kvadratmeter med beteckningar som hotell, bostadshotell och restaurang. Sahlstedt betonar att ingen har föreslagit att tomten varken förstoras eller förminskas.

- Mera har det varit tal om tillfarter och promenadvägen runt Fabriksudden, säger han.

Förundrad vd

Regatta Resorts vd Risto Kyhälä är väldigt förvånad över missförståndet att Fabriksudden inte skulle vara tillgängligt för Hangöborna i framtiden.

- Jag är både ledsen och förundrad, säger han.

Speciellt förundrad är han över att ingen har vänt sig till honom för att få information om saken.

- Vi har hela tiden kört med en öppen linje där vi har gett ut all tillgänglig information, understryker han.

Enligt honom kommer simhallen nu att bli större än vad tidigare planerades och överlag blir kvaliteten på byggnaderna högre.

Hela Granstedts park är med

Miljönämnden beslöt att göra tillägg när det gäller området som detaljplanen berör så att hela Granstedts park finns med. Också de östra delarna av Drottningberg ingår i den utvidgade planen.

- Nu går startskottet för en planering som väntat en längre tid, sammanfattar miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt.

Läs också:

Spa-aktier i Hangö till försäljning.
Livlig diskussion om spaplanerna på Fabriksudden

Så här presenterar Regatta Spa sina planer i en reklamvideo:

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland