Hoppa till huvudinnehåll

Misstankar om försvunna soldater ökar - Ryssland tiger

Rysk soldat under en militräövning
Rysk soldat under en militräövning Bild: EPA/Maxim Shipenkov rysk soldat

I Ryssland publiceras allt fler uppgifter om soldater som försvinner eller dör under oklara omständigheter i närheten av gränsen mot Ukraina. Militärledningen har vägrat kommentera uppgifterna, och den stumma linjen ökar oron hos såväl rekryter som deras föräldrar.

På onsdagen fick föräldrarna till de tio tillfångatagna ryska fallskärmsjägarna träffa sönernas befälhavare. Ledningen medgav att truppen hade hamnat 15 kilometer in på ukrainskt territorium av misstag och att minst två soldater stupat och tio sårats.

De tillfångatagna tio sitter nu i fängelse i Kiev anklagade för att ha hjälpt terrorister.

"Ifall inte militären lyckas få hem er, ska vi mödrar göra det"

Direkt efter mötet publicerade föräldrarna en video på nätet där de bad president Putin och den ryske försvarsministern att få sina söner tillbaka.

- Ifall inte militären lyckas få hem er ska vi mödrar göra det, säger mödrarna i videon.

Organisationen Soldatmödrarna är engagerad i ärendet och uppmanar alla föräldrar att kontrollera exakt var i den ryska armén deras söner befinner sig.

Allt fler ryska föräldrar har hört av sig till försvarsmakten efter att inte ha hört av sina söner på över två veckor. Militärledningen svarar inget annat än att styrkan befinner sig på manöver nära Ukraina.

Höljt i dunkel

I Ryssland har det de senaste dagarna publicerats uppgifter om försvunna ryska soldater. Organisationen Soldatmödrarna har en lista på 400 soldater som stupat eller sårats under oklara omständigheter.

Rysslands människorättsråd har å sin sida begärt en officiell utredning om varför nio soldater från ett tjetjenskt kompani dog när de var stationerade nära den ukrainska gränsen.

Lokala journalister hävdar att sammanlagt 60 jägare ha deltagit i strider i mitten av augusti i Giorgivka, 30 kilometer från den ryska gränsen och att två fallskärmsjägare ska ha begravts i hemlighet i staden Pskov för bara någon dag sedan.

Ryska försvarsministeriet har vägrat kommentera alla dessa uppgifter vilket har lett till ryktesspridning. Allt fler föräldrar är nu skeptiska till den officiella versionen att ryska styrkor inte deltar i striderna i Ukraina.

Enligt den senaste opinionsmätningen vill bara fem procent av det ryska folket att ryska soldater skickas in i Ukraina.

Läs också:
FN: 36 dödas i Ukraina varje dag 28.8.
Merkel kräver Putin på svar 27.8.
Ukrainas armé: Hundra ryska pansarfordon över gränsen 27.8.
Kronvall: Påminner om Krim 27.8.

Läs också