Hoppa till huvudinnehåll

Statsbudgeten: Tvist om pensionerna

Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014
Regeringen informerade om budgetförhandlingarna under en presskonferens på onsdagen. Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014 Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari jussi niinistö

Regeringens budgetförhandlingar framskrider aningen trögt. Tidtabellerna har förskjutits och flyttats ett antal gånger under torsdagen.

Samlingspartiet vill sätta stopp för en del av de förslag som finansminister Antti Rinne (SDP) kom med i Finansministeriets budgetförslag. Tvistefrågor är bland annat höjningen av garantipensionen och det höjda skatteavdraget för pensionärer. Också den planerade höjningen av läropliktsåldern och kompenseringen av höjningen av barnbidraget har väckt mycket diskussion.

Finansminister Rinne sa på onsdagen att justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) inte behöver oroa sig för Justitieministeriets budgetpengar. På torsdag vid lunchtid var Henriksson själv ganska optimistisk.

Mest positiv av partiledarna på torsdag morgon var De grönas Ville Niinistö, som trodde att förhandlingarna blir klara under torsdagen.

- Balansen är ganska klar redan.

Svenska Folkpartiets partiordförande Carl Haglund bekräftade för Yle att förhandlingarna om strukturpaketet är nästan klara, men att det i övrigt kvarstår många olösta frågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes