Hoppa till huvudinnehåll

Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna

Jordiga händer runt en cannabisplanta.
Cannabis tycker om värme och tackvare den varma sommaren klarade odlingen av att leva utomhus, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen. Jordiga händer runt en cannabisplanta. Bild: EPA/ABIR SULTAN cannabis sativa

En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

Överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen berättar att odlingen fanns i skogen på en plats som var bekant för polisen.

– Vi kände till att det någon gång tidigare med sannolikhet har odlats liknande växter där och därför rörde sig vårt gäng sig där för att se hur det såg ut. Då stötte de på den här rätt så stora odlingen.

Polisen har räknat ut att man ur växterna hade fått ren marijuana som i gatuhandeln hade gett en inkomst på över 50 000 euro.

Vanligt

Mats Lagerstam säger att den här typen av odlingar är rätt vanliga och att de odlingar polisen upptäckter bara är "toppen av isberget".

– Det är ju nog ett rätt så utbrett fenomen tyvärr och många odlar ju hemma i klädskåp, i källare och växthus på gården.

Den här odlingen var utomhus under bar himmel, vilket kanske inte är det mest vanliga, men sommarvärmen kan ha inspirerat odlaren, säger Lagerstam.

– Jag har aldrig själv prövat på att odla cannabis och är ingen specialist, men jag kan tänka mig den varma sommaren har fungerat lika bra som ett bättre växthus. Jag kan tänka mig att växterna har mått riktigt bra också utomhus.

Polisen förtegen

Den misstänkte odlaren har medgett att växterna var hans. Då polisen letade igenom hans bostad hittade man också narkotika och andra föremål som förknippas med narkotikaanvändning och odling.

Polisen har haft mannen anhållen, men han är nu frisläppt.

I övrigt är polisen företegen om den misstänkte eller hur man kom mannen på spåren. Mannen har inte tidigare dömts för narkotikabrott, säger Mats Lagerstam.

– Visst har vi haft vissa misstankar om att han kanske använder narkotiska medel, men desto mera ingående uppgifter har vi inte.

Polisen utreder också om andra personer har haft med odlingen att göra, säger Lagerstam.

Läs också