Hoppa till huvudinnehåll

Vården i Kronoby blev billigare än väntat

En läkare som håller i ett stetoskop.
En läkare som håller i ett stetoskop. Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio Stetoskop,sjukhus,medicin,hälsovård,vård (skötsel),läkare,mediciner,hälsa

Utgifterna för specialsjukvåren har sjunkit rejält i Kronoby i år. Det innebär att Kronoby nästa år till och med kan lyckas med en nollbudget inom social- och hälsovården.

För Karleby ser siffrorna mycket mer dystra ut.

- Den här budgeten är utan tvekan en av de svåraste jag någonsin har gjort, säger social- och hälsovårdsdirektör Jussi Salminen.

Salminen har gjort budgeter sedan 1987 och kan bara minnas ett par år då det var lika svårt. Det var 1993 och 1994.

Var ta fem miljoner?

Karlebypolitikerna har gett en ram på 162 miljoner för social- och hälsovården nästa år. Det är ungefär fem miljoner mindre än vad social- och hälsovårdsnämnden anser att behövs.

I år väntas budgeten gå över med ungefär 5 miljoner och i praktiken sluta på 165 miljoner.

Det finns flera orsaker till överskridningen. Dels har akutvården blivit dyrare sedan beredskapen höjdes. Antalet arbetslösa har också ökat och därmed stiger utgifterna för arbetsmarknadsstödet.

Utgifterna har också ökat inom handikappvården och missbrukarvården.

Kronoby är ljusglimten

I Kronoby är utgångsläget inför nästa års social- och hälsovårdsbudget betydligt bättre. Årets budget håller eller underskrids till och med lite.

Den största orsaken till förbättringen för Kronobys del är att utgifterna för specialsjukvården har sjunkit rejält.

För nästa år har Kronoby som mål att få till stånd en budget utan ökningar, alltså en nollbudget. Det är möjligt eftersom man i Kronoby inte kommer att öppna några nya enheter eller skapa nya tjänster.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten