Hoppa till huvudinnehåll

Bekanta dig med VM-laget i basket

Basketspelare
Teemu Rannikko kan bli Finlands joker. Basketspelare Bild: Str / Lehtikuva teemu rannikko

Finland deltar nu för första gången någonsin i VM i basket efter att man tilldelats ett vilt kort till slutspelet i Bilbao. I Finlands grupp spelar USA, Ukraina, Dominikanska Republiken, Turkiet och Nya Zeeland.

Förberedelserna inför VM-turneringen har inte gått på bästa möjliga sätt. Delvis på grund av att ”inkörningen” av Erik Murphy i laget krävt justering i spelet och för att chefstränaren Henrik Dettmann gav mycket speltid till samtliga i truppen. Finlands VM-grupp i Bilbao är tuff men inte omöjlig. Såväl Ukraina som Turkiet blir tillsammans med USA ytterst svåra att besegra. Nya Zeeland och Dominikanska republiken känns däremot som jämnstarka motståndare. Finland har tack vare Erik Murphy en bättre bredd i laget än för ett år sedan. Dessutom är erfarna Teemu Rannikko i toppform Alla chanser finns att komma bland de fyra bästa i gruppen, vilket krävs för avancemang. Alla bitar måste då falla på rätt plats!

Finlands ”Vargar” i basket-VM

#4 Mikko Koivisto - guard, 194 cm, 27 år free agent
Mikko Koivisto har fått sin basketfostran i Vandalaget Pussihukat varefter han efter ett år i division ett flyttade till USA och Holy Cross universitetet där. Han har också representerat Torpan Pojat och Nilan Bisons i basketligan. Den gångna säsongen spelade Koivisto i Turkiet och Royal Hali Gaziantep. Koivisto är en såkallad ”streak shooter” som när han blir het kan sätta in vilket skott som helst. Han är en mycket intelligent spelare men inte tillräckligt bra på bollhantering för att spela som speluppläggare i längre perioder. Koivisto kommer att vara en av de viktigare spelarna också i Bilbao. På grund av brister i snabbheten kommer vi att få se honom ta en hel del fouls, vilket han gladeligen gör för lagets bästa!

#5 Erik Murphy – powerforward, 208 cm 23 år Cleveland Cavaliers
Erik Murphy är Finlands senaste tillskott till vargflocken. Han draftades 2013 av Chicago Bulls i NBA men fick begränsat med speltid. I slutet av säsongen såldes Murphy till Utah Jazz som i sin tur skickade honom till Cleveland Cavaliers. Murphy har en gedigen basketfostran som han fått i University of Florida. Han är för sin storlek en mycket bra distansskytt som kan pricka in trea efter trea sina bästa dagar. Murphy är, på grund av att han fått bra coaching, en verkligen säker spelare med hög basket-IQ. Han gör sällan dumheter på planen och är en spelare det är lätt att lita på. Murphys brist på snabbhet förorsakar att han lätt hamnar i foulproblem. Dessutom kan han inte skapa sina skottlägen själv, förutom nära korgen. Hittills i träningslandskamperna har Murphy legat på c. 10 poäng/match i snitt. Finland hoppas få stark returtagning och förutom bra distansskytte också mångsidighet nära korgen av Murphy.

#6 Kimmo Muurinen – forward, 202 cm, 33 år free agent
Kimmo Muurinen har länge hört till Dettmanns trotjänare. Med sin otroliga räckvidd är han en av lagets bästa returtagare och försvarsspelare. Även Muurinen spenderade sina ”bästa” år utomlands då han spelade för Napoli och Scafati i Italien för att sen spela under Gordon Herberts ledning i Frankfurt Skyliners i Tyskland. Muurinen är också regerande finländsk mästare med Bisons. Han är en mycket användbar spelare i de stora spelarnas rotation som kommer att ge Tuukka Kotti, Lee och Möttölä vilostunder, samtidigt som han kan blixtra till med en hel massa poäng och spendera längre perioder på planen. Muurinen är en spelare som fightas om varje boll.

#7 Shawn Huff – 198 cm, liten forward, 30 år Ludwigsburg
Sean Huff är en av de viktigaste kuggarna i det finländska laget. Mångsidig spelare med bra avstamp och bollbehandling som kan göra det mesta på planen. Huff har spelat utomlands sedan 2004. Först i Valparaiso University i USA, sedan i Maroussi och Kavala i Grekland och efter det i Forli, Vanoli och Orlandina i Italien, Upea i Italien och senast i Ludwigsburg i Tyskland. Dettmann använder Huff som ”plåster” på motståndarnas bästa skyttar. Som spelfördelare ibland då Petteri Koponen behöver andrumoch i anfallet har Huff med sin rörlighet och förmåga att skjuta från distans rätt så fria händer. En av spelarna i Finlands öppningsfemma.

#8 Gerald Lee Junior – 208 cm, center, 26 år, Asesoft Ploiesti (Rumänien)
Gerald Lee Junior (Junnu) har under de senaste åren tagit en plats i landslaget som center i öppningsfemman.Han kommer ursprungligen från Nystad varifrån vägen har gått från Korihait till Villanova University i USA, Snaidero och Udine i Italien till Buducnost i Podgorica i Montenegro. Lee är förutom Kotti och Murphy den i laget som gillar att spela med ryggen mot korgen. Då Finland genom sitt rörliga spel inte lyckas komma nära korgen letar man efter Lee som alternativ. Lite synd i och för sig eftersom ”Junnu” har ett rätt så bra skott och dessutom är otroligt bra på bollbehandling trots sin storlek. Lee kommer från en verklig basketsläkt där pappa Gerald är en av alla tiders poängplockare i den finländska ligan och farbror Ronnie gjorde en fin karriär i NBA efter att bland annat ha valts till NBA:s All Rookie Team. Junior spelar i öppningsfemman och turas av Möttölä och Muurinen.

#9 Sasu Salin – guard, 192 cm, 23 år, Union Olimpija, Slovenien
Sasu Salin är Finlands försvarsexpert nummer ett. En härlig kämpe som slänger sig efter bollar och driver motståndarna till vanvett. Dessutom har Sasu ett bra skott som han inte tvekar att använda för att inte tala om att han framfusigt kör in i klungor och ställer till med kalabalik i motståndarnas försvar. Trots sin unga ålder har Salin hunnit övertyga med spel i världens nästtuffaste liga, Euroligan, i Union Olimpijas led. Salin som ursprungligen kommer från samma lilla förening som Koponen, Malmin Super-Koris, spelar ofta i Finlands öppningsfemma som shoting-guard.

#10 Tuukka Kotti – powerforward, 205 cm, 33 år, Loimaa Bisons
Precis som Sasu Salin är Tuukka Kottis bästa vapen hans försvarsspel. Kotti är en otroligt fysisk spelare med snabbhet och god spänst. Dessutom är Kottis erfarenhet en stor orsak till att han egentligen bara blir bättre och bättre. I detta nu har Kotti spelat 168 landskamper för Finland. På klubbnivå har han en lång internationell karriär bakom sig. Han har representerat fyra olika italienska klubbar av vilka han senaste säsong spelade i Vanoli. Därtill har han representerat Brest i Frankrike säsongen 2008-2009. Kotti som är uppväxt i Forssan Koripojat är en av Finlands bästa returtagare och torde vara given i den första femman.

#11 Petteri Koponen – point guard, 194 cm, 26 år, BC Himki
Petteri Koponen är den enda finländska basketspelaren som draftats av ett NBA-lag i den första omgången, 2007, då Philadelphia 76:ers reserverade honom och sedan sålde rättigheterna till Portland Trail Blazers. Koponen ,vars rättigheter numera ägs av Dallas Mavericks, har ännu inte spelat i NBA utan efter draften flyttade han till Italien och storklubben Virtus Bologna. I landslaget är Koponen den givna ledaren på planen. Han är spelaren man förväntar att skall avgöra matcherna till Finlands fördel i tuffa lägen. Han är också spelaren som skall få alla andra att se bättre ut, vilket han också gör. Koponen som spelar i ryska Khimky har hela tiden vuxit som spelare. För Koponen är VM en gyllene chans att visa sitt kunnande för NBA-scouter. Finland står och faller med Koponens insats!

#12 Matti Nuutinen – small forward, 200 cm, 24 år, Loimaa Bisons
Matti Nuutinen som vuxit upp i Kaarinan Ura-basket, missade EM för ett år sedan på grund av skada. Efter Ura-basket flyttade Nuutinen till Kouvolan Kouvot, sen till Saloklubben Vilpas för att senast spela för Nilan Bisons i Loimaa. .Nuutinen är en nyttig liten forward som med sitt aggressiva försvarsspel och hyfsat goda skytte kan vara en tillgång för Dettmann. Nuutinen debuterade i landslaget 2012 och kan vara en av Finlands framtida stjärnor, men inte ännu!

#13 Hanno Möttölä – center/forward, 209 cm, 37 år, free agent
Hanno Möttölä är faderfiguren i den finländska truppen. Han var för första gången med i EM redan 1995, då som lagets yngsta spelare. Möttölä är den andra finländska spelaren som spelat i NBA efter att han draftades av Atlanta Hawks år 2000. Efter två säsonger i NBA kom Hanno till Spanien. Därifrån bar vägen till den italienska ligan med följande stopp i Ryssland och sedan grekland. Många har under de senaste åren varit redo att dumpa Möttölä ur landslaget. Träningslandskaperna inför VM har än en gång bevisat att ikonen ännu är en viktig kugge, i synnerhet som Möttölä tränat hårt under sommaren.Han kan ge Finland distansskytte, returtagning och ryggrad. Tummarna upp för att Möttölä som var ett otroligt stort namn i University of Utah i NCAA-finalerna.

#14 Antero Lehto – Point/shooting guard, 185 cm, 30 år, Tampereen Pyrintö
Tammerforslaget Pyrintös Antero Lehto ersätter Roope Ahonen jämfört med Finlands EM-trupp i EM 2013. Lehto är en snabb spelfördelare och bra skytt som hela sin karriär spelat i den finska ligan Han var en av förgrundsfigurerna när Pyrintö vann mästerskapet 2014. Efter säsongen och Lehtos tredje FM-guld valdes han till ligans bästa spelare. I träningslandskampen inför VM, mot Australien gjorde Lehto 18 poäng. Han debuterade som 30-åring i landslaget.

#15 Teemu Rannikko – point/shooting guard, 189 cm, 33 år, Kataja Basket, Joensuu
Teemu Rannikko är spelaren som I åratal hade Petteri Koponens roll I landslaget. En stor del av sin långa proffskarriär har Rannikko spenderat i Italien. Han har också spelat i den spanska och ryska ligan och i två repriser i Union Olimpija i Slovenien. Rannikko har en härlig blick för spelet och kan komma med de mest spektakulära passningarna. Med Rannikko nu i toppform har Henrik Dettmann ett alternativ till Koponen som spelfördelare, eftersom han visat att han nu kan spela stora minuter. Duon kommer också att spela en hel del samtidigt.

Chefstränare: Henrik Dettmann är den enda i det finländska laget som varit med i ett VM förut. Dettmann vann brons som chefstränare för Tyskland 2002.