Hoppa till huvudinnehåll

Budgetpengar för trafik till Örö

Brygga med skylt för Örö.
Brygga med skylt för Örö. Bild: Yle/Monica Forsell örö

Förslaget för nästa års statsbudget innehåller en del ljusglimtar för Åbolands del.

Enligt ett pressmeddelande från SFP har regeringen reserverat 300 000 euro för att reparera färjfästen i Åboland. Vilka färjfästen som repareras är ännu oklart, meddelar NTM-centralen. Renoveringsbehovet är ändå stort.

Medvind för utvecklingen av Örö

I budgetförslaget reserveras också 200 000 euro för att utveckla trafiken till Örö i Kimitoön. Pengarna är öronmärkta för ändamålet. Försvarsmakten överlåter området till Forststyrelsen vid årsskiftet. Meningen är att utveckla ön för turism.

Pengarna ska användas för förbindelsebåtstrafik till och från Örö. Det är meningen att trafiken ska fungera året runt, säger Jouko Högmander vid Forststyrelsen.

- Turismverksamheten ska köra igång redan nästa sommar. Redan före det behövs tungtransporter till ön då vi börjar rusta upp och renovera, säger Högmander.

Han är nöjd över det engangemang som frågan har väckt bland riksdagsledamöterna från regionen. Enligt Högmander har bland annat Petteri Orpo (Saml), Ville Niinistö (Gröna) och Stefan Wallin (SFP) jobbat för frågan.

Enligt Wallin är det viktigt att också under svåra tider stöda företagsamhet som föder nya arbetsplatser i skärgården. Örö är en sådan satsning, konstaterar Wallin.

Örö tar form
Örö öppnas för allmänheten

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland