Hoppa till huvudinnehåll

Ice Bucket Challenge levererar också i Finland

I ice bucket challenge häller man en hink iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS.
I ice bucket challenge häller man en hink iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS. I ice bucket challenge häller man en hink iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS. Bild: Wikipedia Commons als

Ice Bucket Challenge, ishinksutmaningen, har visat sig generera mycket mera pengar och uppmärksamhet än vanligt till ALS-forskningen - inte bara i USA utan också här hemma i Finland.

På sociala medier har man de senaste veckorna kunnat följa med hur kändisar och före detta presidenter, privatpersoner och företag häller iskallt vatten över sig till förmån för forskningen om sjukdomen ALS.

Ice Bucket Challenge går ut på att den som antar ishinksutmaningen ska filma när han eller hon häller en hink med iskallt vatten över sig. Sedan nominerar man andra att göra samma sak.

Den som inte antar utmaningen inom loppet av 24 timmar, skänker pengar till forskningen om ALS. Många av dem som antagit utmaningen har ändå skänkt pengar till forskningen.

Mikael Wallsten från Jakobstad antog utmaningen till förmån för sin pappa Bo, som drabbades av sjukdomen ALS för över ett år sedan.

Det är en ovanlig sjukdom med dödlig utgång, som anfaller nervcellerna och gör att musklerna sakta men säkert förtvinar.

Innan det iskalla vattnet träffar sonen, säger Mikael i en video på Facebook att det fortfarande är svårt att förstå hur grym sjukdomen är.

- Jag uppmanar alla att donera pengar till ALS-stiftelsen, säger Mikael och skickar utmaningen vidare till bland annat fotbollslaget FF Jaro i Jakobstad.

"Det värsta är att botemedel saknas"

Pappa Bo Wallsten är en av de omkring 500 personer i Finland som lever med sjukdomen ALS.

Det svåraste med sjukdomen tycker han är att det inte finns något botemedel, bara en bromsmedicin som förlänger livet med några månader.

- Musklerna förtvinar och andningen är ju lite kämpig också. Hela kroppen blir så småningom utan styrka. Det tar av krafterna hela tiden. Det är bara att försöka ta en dag åt gången och kämpa sig upp varje morgon, säger Bo.

Bo förhåller sig mycket positiv till Ice Bucket Challenge och gläder sig över att informationen om ALS-sjuka sprids tack vare eventet.

- Om jag får vara rent självisk så är det klart att så mycket forskning som möjligt skulle behöva göras på det här området. Den här sjukdomen har ju varit lite glömd på sätt och vis. Det är ju inte så många som drabbas, men det är nog tufft när man drabbas, säger Bo.

ALS mest lästa på Wikipedia i Sverige

ALS-sjukdomen har fått mycket uppmärksamhet tack vare Ice Bucket Challenge.

I USA har den amerikanska organisationen ALSA samlat in över 80 miljoner dollar under en månads tid. Samma period förra året fick man in endast 2,5 miljoner dollar.

I Sverige har Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS forskning bara på några dagar fått in tio gånger så mycket mer donationer än vanligt.

Förra veckan var ALS dessutom den mest lästa artikeln på Wikipedia i Sverige.

Ulrica Dahlberg, ordförande för Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS forskning i Sverige, är positivt överraskad.

- Jag kunde inte föreställa mig det. Vi blev förvånade på ett positivt sätt, utbrister Lindquist.

Samtidigt förstår hon varför eventet har blivit så populärt.

- Det är ganska kul att se folk som får iskallt vatten över sig. Man ser liksom Georg W. Bush, expresidenten i USA, som plötsligt får en hink med iskallt vatten över sig och piper till som ett litet barn, säger Lindquist.

Lindquist är övertygad om den summa pengar som man lyckats samla ihop på ett internationellt plan får stor betydelse för forskningen om ALS-sjuka.

Bättre bromsmediciner och eventuellt också ett botemedel är att vänta i framtiden, tror hon.

Över hundra donatorer i Finland

Även i Finland har ishinksutmaningarna gett resultat.

Sedan muskelsjukdomsföbundet Lihastautiliitto lade upp ett referensnummer för ALS-donationer på sin webbplats förra fredagen, har ungefär hundra donationer strömmat in.

- Vi talar om tusentals euro, säger verksamhetsledare Anne Heikkinen.

Även om det inte är lika mycket pengar som i USA, har donationerna betydelse.

Heikkinen påminner om att man för två tusen euro kan sysselsätta en doktorandstuderande i en månad.

Vart pengarna slutligen går besluter muskelförbundet först när man vet vad den slutgiltiga summan av välgörenhetsinsamlingen blir.

Is byts ut mot ris

Ice Bucket Challenge sprider sig över hela världen och välgörenhetsevenemanget fortsätter i nya skepnader.

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har man i Indien bytt ut is mot ris. I stället för att hälla iskallt vatten över sig tar man i stället en bild av sig själv när man skänker ris till dem som behöver det.

I Indien har #RiceBucketChallenge tweetats över 8 000 gånger. Facebook sidan har gillats över 26 000 gånger.

Läs också:
"Oändliga möjligheter med #utmaningar"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes