Hoppa till huvudinnehåll

Ligalaget Vasa Sport på rätt väg

Tomek Valtonen lotsar Vasa Sport i ligan.
Tomek Valtonen och Sport tog en fin skalp i Vasa på torsdagen. Tomek Valtonen lotsar Vasa Sport i ligan. Bild: YLE/AnttiKoivukangas liiga

För spelarnas del betydde Vasa Sports seger mot Helsingfors IFK på torsdagen i Vasa en rejäl dos självförtroende och trovärdighet. För tränaren Tomek Valtonen låg glädjeämnena främst i att målskyttet kom igång.

Vasa Sport hade gått två träningsmatcher i rad utan seger och dessutom blivit nollade i bägge. Fem gjorda mål och en ligaskalp i hemmahallen var exakt det som laget behövde.

– Det var viktigt för oss. En fin skalp och en seger gör gott för hela truppen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt saker och var säkert också viktigt för fansen, sade Marko Luomala till Yle Sporten efter matchen.

Tränaren Tomek Valtonen lämnade resultatet i sitt eget värde, men såg ändå mycket positivt i torsdagens triumf.

– Resultatet är ett resultat, nu handlar det fortsättningsvis om träningsmatcher. Det som värmer mest är mängden målchanser vi skapade och de mål vi gjorde. Dessutom fungerade vårt försvarsspel alltjämnt, analyserade Valtonen.

Islossning

Sport vann matchen mot IFK med 5-3 inför drygt 1800 åskådare. Nyförvärvet Kelsey Tessier satte bland annat två snygga mål i powerplay och backen Niko Peltola gjorde 5-3 i tom bur.

– Vi har skapat chanser i alla våra matcher med undantag för bortamatchen mot Kärpät då vi var riktigt dåliga. Jag har inte varit orolig, för skapar man så många chanser som vi gjort lossnar det förr eller senare. Vi jobbade hårt mot IFK och då nätade vi, noterade Valtonen.

Sport hade medvetet valt att hålla en spelpaus i en dryg vecka och fokusera just på målskyttet i träningen. Forwarden Marko Luomala tror att det nu har lossnat mentalt också.

– Vi får hoppas det. Träningarna har fokuserat på målskyttet den senaste veckan. Det var också skönt att vårt powerplay lyckades bra nu, vi lyckades på alla delområden, konstaterade Luomala.

"Välkommen till helvetet"

Vasa ishall är ännu en byggarbetsplats, och den ökända ståplatsläktaren var ur bruk under träningsmatchen mot Helsingfors IFK. Allt skall ändå vara redo till hemmapremiären i ligan den 13 september. Tomek Valtonen har märkt att hockeyfebern är på stigand.

– Den känslan har jag fått. Människor är väldigt öppna och kommer fram och vill prata om premiären. Vasa är en fin hockeystad, vilket märktes också i matchen mot IFK då vi hade bra publikstöd.

Marko Luomala har spelat mycket i Vasa både som värd och gäst och vet vad som väntar för de andra ligalagen.

– Jag är övertygad att alla bortalag i den första omgången kommer att bli förundrade över den stämning och den ljudnivå vi har i hallen. Fansen har alltid varit viktiga och kommer att vara det också i år.

Beröm från IFK-lägret

Toni Söderholm, kapten i Helsingfors IFK.
Söderholm besökte Vasa. Toni Söderholm, kapten i Helsingfors IFK. Bild: YLE toni söderholm

IFK-kaptenen Toni Söderholm såg mycket i det egna lagets spel som behövde förbättras inför ligastarten. Hans IFK spelade i Vasa sin sista träningsmatch före den inhemska säsongsstarten. Nu återstår bara hemmamatcher i CHL innan ligaspelet inleds.

Söderholm tyckte det var viktigt för honom själv och för laget att besöka Vasa.

– Det var viktigt att se hur Sports lag ser ut och hurudan ishall här finns och hurudan stämningen kan vara. Det påverkar förberedelserna inför matchen. För mig själv är det åtminstone viktigt hur allt ser ut. Jag tycker det är bra att vi kom hit och såg stället, sa Söderholm efter matchen.

För IFK-ikonen är Vasas hockeystolthet ett välkommet tillskott till ligafamiljen.

– Jag är glad att Vasa är i ligan. Det är väldigt mycket i Vasaregionen som snackar för att det skall finnas ett ligalag här. Laget jobbar hårt och kändes ganska stabilt i defensiven, löd Söderholms analys efter matchen.

Antti Törmänen i bekant hall i obekant bytesbås.
Törmänen tillbaka i Vasa. Antti Törmänen i bekant hall i obekant bytesbås. Bild: YLE/AnttiKoivukangas törmänen
Han tycker inte att Vasa Sport är ett konstgjort tillskott till ligan på det sätt som expansionslagen i NHL. Ishockeyn är starkt rotad i Vasaregionen enligt Söderholm.

– Här finns läktarkultur och fankultur. Laget har funnits länge och knacka på ligans portar i många år. Visst är det en ny skjorta och en ny mundering i ligan, så på det sättet är det en ny grej. Men Sport har långa anor, och så skall det vara också.

Söderholms tränare Antti Törmänen känner mer än väl till förhållandena och utvecklingen i Vasa. Han var länge involverad i att förverkliga den dröm som nu är sann.

Att kalla Sport för en slagpåse i årets liga är långt från sanningen enligt Törmänen.

– Jag tycker det är överdrivet. Laget kämpar hårt och speciellt i början på säsongen blir det svårt här i Vasa att få poäng, konstaterade Törmänen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport