Hoppa till huvudinnehåll

SvD: Sverige höjer sin militära beredskap

JAS-39 Gripen
JAS-39 Gripen Bild: Msgt. Billy Johnston, USAF jas-gripen

I Sverige har försvaret höjt stabsberedskapen och förstärkt sin underrättelseinhämtning med anledning av den allvarliga utvecklingen i Ukraina och den ökade aktiviteten över Östersjön, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt ett kort meddelande på den svenska försvarsmaktens hemsidor syftar stabsarbetet till att anpassa beredskapen, kommande övningar och annan verksamhet.

- Vi följer utvecklingen mycket noga, säger chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Jan Salestrand.

Den så kallade incidentroten, som består av två JAS 39 Gripen-flygplan, har flyttats till Gotland, "med hänsyn till den ökade övningsverksamheten i Östersjön".

- Vi markerar och upprätthåller vår territoriella integritet genom att höja incidentberedskapen, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio på fredagskvällen.

- Men det ska inte översättas i att ett hot ska vara nära förestående.

Reinfeldt tillägger också att det ryska beteendet påminner om kalla krigets dagar.

Också Sveriges utrikesminister Carl Bildt bekräftar den höjda beredskapen på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Sveriges regering beslöt på fedagen att också gå vidare med köpet av 60 nya Gripen-plan, trots att Schweiz har dragit sig ur affären och därmed inte delar på utvecklingskostnaderna för den moderniserade Gripen.

Enligt försvarsminister Karin Enström ser regeringen ett operativt behov för planen med tankte på vad som händer i omvärlden.

Läs också