Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Ukraina och Ryssland är i krig

Forskaren Sinikukka Saari i Morgonettan 30.8.2014
Forskaren Sinikukka Saari i Morgonettan 30.8.2014 Bild: Yle äldre forskare

Det råder i praktiken krigstillstånd mellan Ryssland och Ukraina, säger Sinikukka Saari som är äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet. Hon intervjuades i Morgon-TV i Yle TV1 i morse.

Enligt flera uppskattningar finns det över tusen ryska soldater i östra Ukraina, vilket enligt Saari innebär att Ryssland i praktiken är part i det här kriget.

Bevisen till trots håller Ryssland enligt Saari fast vid att landet inte deltar i kriget. Ryssland hävdar enligt henne att det är fråga om ett inbördeskrig som bara ukrainarna själva kan få slut på.

Saari betonar samtidigt att den ryska militäroperationen inte kan betecknas som massiv. Under kriget i Georgien hade Ryssland mellan 25 000 och 35 000 soldater i Georgien, konstaterar hon.

Ökat stöd till separatisterna

Saari betecknar det som extremt allvarligt att Ryssland ökat sitt stöd till separatisterna trots pågående förhandlingar. Under hela konflikten har Ryssland enligt henne levererat vapen, materiel och så kallade frivilliga till separatisterna.

Saari anser att Rysslands agerande gör det svårare att nå en fredlig lösning på konflikten. Enligt henne har Ryssland hela tiden sagt en sak och gjort någonting annat, något som skapar misstroende mellan väst och Ryssland.

Saari säger att Rysslands agerande har lett till en sådan situation där det är svårt att undvika ett kallt krig mellan Ryssland och västländerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes