Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgi åter igång i november?

En operation vid ett sjukhus
Arkivbild. En operation vid ett sjukhus Bild: Yle kirurgi

Hjärtkirurgen Kalervo Werkkala ser fram emot att ta emot jobbet som överläkare för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. - Det började med ett par missförstånd kring min lön, men nu tror jag att vi har nått samförstånd och för min del är jag beredd på en flytt till Vasa i november, säger Werkkala.

På fredagen möttes den arbetsgrupp som på uppdrag av fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt försöker finna lösningar för en fortsatt hjärtkirurgisk verksamhet vid Vasa centralsjukhus. Då beslöt man bland annat att välkomna Werkkala till överläkarposten om han går med på att arbeta för normal lönenivå.

- Det beskedet var trevligt att höra och jag är glad att vi nu har rett ut missförstånden kring lönenivån, säger Werkkala som menar att han aldrig har gjort några ovanliga anspråk utan att det handlar om en nyhetsanka som skapade onödiga fnurror på tråden.

Werkkala har meddelat sjukvårdsdistriktet att han kan fungera som överläkare på deltid, vilket skulle innebära att han är på plats tre veckor av fyra i månaden.

Det innebär att en av de största stötestenarna för en fortsatt hjärtkirurgi i Vasa skulle vara undanröjd, eftersom Regionförvaltningsverket haft det som ett absolut krav att sjukhuset har en egen överläkare som ansvarar för hjärtkirurgin och utvecklar verksamheten så att patientsäkerheten är fortsatt tryggad.

- För mig är överläkaransvaret något jag skulle axla naturligt, eftersom jag har en lång bakgrund som hjärtkirurg och överläkare inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS), säger Werkkala.

Werkkala är sedan en liten tid tillbaka pensionerad från sin tjänst vid HNS och Yle Österbotten når honom då han befinner sig i sitt gamla föräldrahem i Vilppula i Birkaland.

- Här tillbringar jag gärna min fritid, men inkommande vecka är det jobb igen då jag reser på hjärtkirurgisk konferens till Göteborg, säger Werkkala.

Irriterande långsamt, men ändå framåt

En som glädjer sig åt att arbetet för fortsatt hjärtkirurgi i Vasa nu tar ett steg framåt är Michael Luther, representant för Korsholm (SFP) i sjukvårdsdistriktets fullmäktige och även medlem i den ovan nämnda arbetsgruppen.

- Jag måste ju säga att det har gått irriterande långsamt, men nu går det i alla fall äntligen framåt, säger Michael Luther som menar att man kunde ha nått en överenskommelse med Werkkala redan under sommaren.

Följande steg som inleds i processen är att man inleder en ny upphandlingsrunda för att få in offerter från kirurger som kan tänka sig att börja operera patienter i Vasa.

- Vi beslöt vid mötet igår att genast köra igång med offertförfrågningar och jag är övertygad om att vi den här gången får in en offert från Satucon, säger Michael Luther.

Satucon Oy är det Kuopiobaserade läkarföretaget vars kirurger tidigare opererade patienter vid Vasa centralsjukhus.

- Det var ett fungerande samarbete som jag tror att vi väl kunde återskapa till samma prisnivå som tidigare, säger Michael Luther.

Offertprocessen tar nio veckor i anspråk och Michael Luther vill tro att man redan före årskiftet åter opererar hjärtan vid Vasa centralsjukhus.

- Ja, i bästa fall är verksamheten igång igen redan i november, säger Luther.

Kanske ett par år?

Michael Luther sticker ändå inte under stol med att stora utmaningar återstår, inte minst på längre sikt då den stora statliga vårdreformen ska bli verklighet.

- Problemet är att ingen än så länge vet exakt vad reformen kommer att föra med sig, nu höjs ju allt fler röster för att reformförslaget strider mot grundlagen, men jag tror att vi oavsett hur det blir snart kommer att befinna oss i en situation där hälso- och socialvården ska klara sig på betydligt lägre penningnivå än idag, säger Luther.

Även hjärtkirurg Kalervo Werkkala tror att man får ta diskussionen om hjärtkirurgin på nytt i ett senare skede, då vårdreformen förverkligas.

- Om allt går som planerat jobbar jag säkert ett par år på den här överläkarposten vid Vasa centralsjukhus, det är jag fullt beredd på om den egna hälsan fortsätter vara god, men det är nog rimligt att anta att vårdreformen sedan kommer emellan på något vis, säger Werkkala.

Den långvariga och stundvis hätska debatten om hjärtkirurgins vara eller icke vara skrämmer honom ändå inte.

- Debatt hör till politiken, så ska det vara. Medicinen är en annan fråga och jag har besökt Vasa centralsjukhus och fått en mycket positiv bild av de avdelningar och de kolleger jag skulle arbeta med, annars skulle jag inte vara intresserad av jobbet, säger Werkkala.

Hjärtgruppen sammanträder nästa gång i medlet av september. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige möts till ett seminarium i början av oktober och får då ta ställning till hjärtgruppens resultat så här långt.