Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Rysslands agerande märkligt och oroväckande

Statsminister Alexander Stubb (Saml) åker i dag till Bryssel för att delta i EU:s toppmöte där en ny ordförande för Europeiska rådet och EU:s nya representant för utrikesfrågor ska väljas. En diskussion gällande krisen i Ukraina och sanktionerna står också som en given punkt i programmet.

Stubb tror att Rysslands avsikter i Ukrainakrisen är att vända bort uppmärksamheten från Krimhalvön.

- Jag tror att Ryssland strävar efter att destabilisera hela området och därmed föra bort den internationella debatten från Krimhalvön och rikta den mot östra Ukraina.

Stubb nämner Rysslands agerande i de frysta konflikterna i Abchazien, Sydossetien och Transnistrien som exempel.

- Det skulle inte alls förvåna mig om Ryssland strävar efter att hitta en liknande situation i Ukraina, säger Stubb och tillägger att han har väldigt svårt att tro på det Ryssland säger just nu.

- Å ena sida säger Ryssland att man vill hitta en fredslösning, å andra sidan agerar Ryssland på ett helt annat sätt. Jag tycker det är mycket märkligt och oroväckande på många sätt och en stat bör stå bakom sina ord.

Stubb kommenterade också den senaste veckans luftrumskränkningar utanför Borgå och Hangö.

- Jag tycker inte att det är ett bra sätt att agera av ett grannland. När du har tre kränkningar inom en vecka så måste du dra slutsatsen att det inte är ett misstag.

Det finns ingen anledning att vara rädd fastän Ryssland kränker finländskt luftrum, säger Stubb.