Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals besökare när polisen visade upp sig

Polisens dag har i dag firats på olika håll runtom i landet. I Helsingfors hann mer än 10 000 personer bekanta sig med polisen. Många av dem var barn.

Emil Mannerström
Emil Mannerström skulle vilja köra polisbåt. Emil Mannerström emil mannerström
Särskilt de yngre var ivriga besökare på jippot i centrala Helsingfors i eftermiddags, där polisen visade upp sig och berättade om sin verksamhet.
Polisbåt
Polisbåt polisbåt
- Den där polisbåten är ganska bra. Det skulle vara roligt om man skulle få köra den, kommenterar Emil Mannerström, som också hoppas få sitta i en polisbil.

Barnen gillar att se poliserna på nära håll och vad de har på sig. De vi frågar har sina egna favoriter bland polisgrejerna.

Mikael Haanpää
Mikael Haanpää Mikael Haanpää mikael haanpää
- Handbojor är bäst. För dom sätter man på bovar, säger Mikael Haanpää.

- De där sakerna som syns vid polisens bälte brukar vara viktiga, fortsätter Emil Mannerström.

- Tänker du på pistolen eller?

- Jag tänker på ficklampan, som hålls fast där i bältet.

På plats finns dessutom en mer hemlighetsfull enhet: Skyddspolisen.

- Folk vill förstås veta en massa saker, men det finns en viss gräns, vi måste dra gränsen nånstans. Vi försöker hela tiden öppna vår verksamhet i den mån det är möjligt. Men i dag är det vårt lyckohjul som har lockat mest folk, berättar kommunikationschef Jyri Rantala.

Vid lyckohjulet Rantala nämnde kunde folk vinna förstoringsglas.

Daglig stress

Överkonstapel Heidi Warelius
Överkonstapel Heidi Warelius Överkonstapel Heidi Warelius heidi warelius
Medan barnen tittar sig omkring så koncentrerar sig de vuxna på att fråga polisen om allt från tillståndsärenden till brottsutredningar. Enligt regeringens färska budgetförslag inför nästa år verkar polisen få ungefär lika mycket resurser som i år, så uppklarandet av brott lär inte bli lättare.

- Det har blivit jäktigare. Allmänheten får vänta lite längre på att polisen kommer, och jag hoppas att det inte finns sådana uppdrag som polisen inte hinner ta sig an men jag tror nog att det finns sådana i dagens läge, säger överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingfors polisinrättning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes