Hoppa till huvudinnehåll

Diplomatiska källor: Katainen blir superkommissionär

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen. Bild: EPA/Etienne Laurent katainen jyrki

Enligt vad Yle Nyheter har erfarit från diplomatiska källor i Bryssel skulle det vara klart att före detta statsminister Jyrki Katainen skulle bli så kallad superkommissionär och viceordförande för EU-kommissionen.

Som superkommissionär får Katainen ansvar för tillväxt och sysselsättning. Utnämningarna torde bli offentliga i mitten av veckan.

Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen säger att tillväxt och sysselsättning hör till den blivande kommissionens viktigaste tyngdpunkter. Vice ordförandeposten skulle därmed kunna vara en tung post.

Det är på tyskt initiativ som EU har föreslagit att en superkommissionär ska utses för att bland annat stärka budgetdisciplinen i EU-länderna. Meningen är att superkommissionären ska ha rätt att lägga in ett veto mot de nationella budgetarna. Budgeten skickas tillbaka till det nationella parlamentet om den inte håller måttet för EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

Den nya superkommissionären har fått stöd av bland annat Storbritannien, Frankrike och Europeiska centralbanken.

Katainen har sedan juli varit ekonomikommissionär då han ersatte den tidigare kommissionären Olli Rehn.

Läs också